Že začetek tekme je nakazal, da so slovenski hokejisti trdno odločeni, da uženejo severne sosede in se v četrtfinalu pomešajo med smetano svetovnega hokeja.

Anže Kopitar je namreč že v 6. minuti ob igri z igralcem več premagal avstrijskega vratarja in napovedal uspešno slovensko hokejsko dopoldne. Ko je še v prvi tretjini za 2:0 ob igri z igralcem manj v 12. minuti zadel Jan Urbas, je ovira za Avstrijce že postala (pre)visoka.

V drugi tretjini je nato že kmalu z močnim strelom lepo zadel Sabahudin Kovačević in ob izjemni igri risov je bilo že takrat bolj ali manj jasno, da jih lahko le še čudež oddalji od četrtfinala.

V drugi polovici tekme so varovanci Matjaža Kopitarja igrali pametno in nadzirali dogajanje na ledu ter predvsem skrbeli, da niso prejeli zadetka. Ob razpoloženem Robertu Kristanu jim je to uspelo in v četrtfinale so se uvrstili celo brez prejetega zadetka. Zmago je tik pred koncem z zadetkom v prazen gol potrdil Jan Muršak.

"Ne vem, kje naj začnem ... takšno tekmo končati z ničlo. Pustili smo srce, za nas, za Slovenijo. Hvala vsem, ki so verjeli v nas. Mislim, da se lahko veselimo in smo brez pritiska do konca iger," je v izjavi za Televizijo Slovenija takoj po tekmi dejal eden od slovenskih junakov vratar Robert Kristan.

Sloveniji zgodnji termin očitno leži, saj so po Slovakih nadigrali tudi Avstrijce. Tudi jutrišnji četrfinale bo na sporedu ob 9. uri po slovenskem času, ali lahko risi pripravijo veliko senzacijo?

Slovenski uspeh odmeva tudi v tujini - tvit NBC-ja.

Tako so na Jesenicah za slovensko hokejsko reprezentanco navijali tamkajšnji navijači. Na fotografijah Jake Gasarja je oče Roka Tičarja, Klemen Tičar.


Slovenija – Avstrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)


Strelci: Kopitar 6., Urbas 12., Kovačević 23., Muršak 58.



Tekmo so odločneje začeli Slovenci in v prvih dveh minutah nanizali nekaj nevarnih napadov, ki pa niso prinesli spremembe izida. Že v naslednjih minutah so se prebudili tudi Avstrijci in srečanje je bilo zelo odprto. Avstrijski nalet je bil v 5. minuti ustavljen z izključitvijo M. Raffla, kar so slovenski hokejisti znali kaznovati. Po lepi kombinaciji je neoviran do strela prišel Kopitar, ki je plošček poslal med nogama vratarja Langeja v gol. V srednjem delu prve tretjine so si Slovenci prislužili dve izključitvi, a je bila obramba s Kristanom na čelu vselej na pravem mestu, nato pa je kljub igralcu manj po hitrem proti napadu zadel Urbas in dober začetek tekme je risom prinesel lepo prednost dveh zadetkov. Do konca tretjine je bilo še nekaj priložnosti na obeh straneh, a se izid ni več spremenil, Slovenci pa so na prvi odmor odšli z lepo in zasluženo prednostjo. Razmerje v strelih v prvih 20 minutah je bilo 15:10 za Slovenijo.


Slovenski hokejisti so tudi drugo tretjino začeli odločno in bili v prvih minutah bolj nevarni, kar se je obrestovalo v 23. minuti, ko je po lepi podaji D. Rodmana z močnim strelom plošček pod prečko poslal Kovačević. V drugi polovici tretjine so pobudo prevzeli Avstrijci, a se je Kristan večkrat izkazal, nekaterih priložnosti pa niso uspeli izkoristiti niti Slovenci. Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo 10:10.


V zadnji tretjini so se Avstrijci spustili v divji lov za termi zadetki zaostanka, Slovenci pa so mirno odbijali njihove napade in nadzirali rezultat. V slovenskih vratih je znova blestel Kristan, ki je tokrat Avstrijcem požrl precej živcev, saj ga nikakor niso uspeli premagati – ubranil jim je vseh 30 strelov. Ni jim pomagalo niti to, da so vratarja Langeja že tri minute pred koncem tekme zamenjali s šestim igralcem v polju, saj se je to končalo s slovenskim zadetkom v prazno mrežo, zabil ga je Muršak, in Slovenija se je veselila senzacionalne uvrstitve v četrtfinale olimpijskega prvenstva.