Slovenijo so zastopali Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc, slovenski orli pa so bili tokrat vso tekmo oddaljeni od boja za medalje, saj so se sanje o visoki uvrstitvi razblinile že po drugem skoku, ko je Kranjec pristal le pri 120,5 metra. Najboljši posameznik v slovenski ekipi je bil pričakovano Prevc, ki je bil med najboljšimi na tekmi, a je imel tokrat žal premalo pomoči pri reprezentančnih kolegih, da bi lahko v Sočiju prišel še do tretje medalje. Za bronom je Slovenija zaostala kar velikih 29,3 točke.

Zmag iz svetovnega pokala žal niso potrdili na največji tekmi

Slovenci, ki so to zimo dobili obe ekipni tekmi svetovnega pokala, s čimer so veljali za ene od favoritov tudi za moštveno olimpijsko kolajno, so imeli na teh igrah obilico smole, ko se je eden ključnih členov slovenske ekipe Kranjec pri padcu poškodoval. Tokrat je bil najšibkejši člen izbrane vrste prav Kranjec, ki se mu je nastop v prvi seriji povsem ponesrečil, najmočnejši pa vnovič dobitnik dveh kolajn na teh igrah Prevc, ki je bil v obeh serijah najboljši posameznik današnje tekme med vsemi in je pokazal odlična nastopa. Kljub temu se Slovenija tokrat ni vmešala v boj za odličja.

"Veter danes ni krojil tekme in že včeraj sem napovedal, da bo za kolajno treba pokazati osem dobrih skokov. Danes so bili drugi pač boljši od nas. In kapo dol Robiju, da se je kljub poškodbi danes boril za ekipo," je za TV Slovenija dejal eden od slovenskih junakov teh iger, Prevc.

Razočarani Kranjec: Vzponi in padci so del športa

"To je šport. So vzponi in padci. S tem se je treba sprijazniti. Meni je žal za prvi skok, fantom sem se tudi opravičil. Po poškodbi sem želel narediti vse, da bi lahko ekipi pomagal, a očitno nisem bil 100-odstoten. Gre za resno poškodbo in šele doma bom opravil dodatno slikanje, da bo bolj jasno, za kaj gre," pa je razočarano povedal Kranjec, ki sicer že ima olimpijsko odličje: leta 2002 je na igrah v Salt Lake Cityju skupaj s Primožem Peterko, Petrom Žonto in Damjanom Frasom na ekipni tekmi osvojil bron.

Nemci dobili boj za zlato z Avstrijci

V ospredju pa so blesteli nemški in avstrijski smučarski skakalci, ki so se danes udarili za zmago. Na koncu je Severin Freund odbil napad avstrijskega izzivalca Gregorja Schlierenzauerja in Nemci so prekinili niz avstrijskih ekipnih zmag na velikih tekmah, ki je trajal vse od svetovnega prvenstva leta 2005 v Oberstdorfu.

Obenem so Nemčiji priskakali tretji ekipni naslov olimpijskega prvaka po igrah leta 1994 in 2002. Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger in Freund so na koncu za 2,7 točke ugnali avstrijsko falango, za katero je današnje srebro sploh prva skakalna kolajna teh iger. "Navdušen sem nad celotno ekipo. Vsi skupaj smo prebrodili kar nekaj težav, zato nismo niti sanjali, da bi se lahko olimpijske igre za nas tako fantastično končale," je dejal trener nemške vrste Werner Schuster.


1. serija:


Tepeš je dobro skočil in z daljavo 133 metrov Sloveniji priboril četrto mesto po prvem skoku, zaostanek za tretjo Avstrijo je bil 0,7 točke, za drugo Nemčijo pa 0,8. Prva je bila Norveška, ki je prvega na skakalnico poslala svojega najboljšega moža Bardala, ki ji je priboril 10 točk prednosti pred zasledovalci.


Kranjec je nastopil slabše od najboljših v njegovi seriji, saj je skočil le 120,5 metra in Slovenija je zdrsnila po lestvici na 8. mesto, za tretjimi Avstrijci pa je zaostajala 21 točk. Vodila je še vedno Norveška, slabi dve točki pred Nemčijo in 9 pred Avstrijo.


Damjan je solidno opravil s svojim nastopom in skočil 128 metrov, kar pa ni bilo dovolj, da bi Slovenija pridobila kakšno mesto, tako da je po treh skokih še vedno zasedala skromno 8. mesto. Prednost je po dobrem skoku Dietharta prevzela Avstrija, ki je imela pred Nemčijo 3,4 točke prednosti, pred tretjo Japonsko pa že 12 točk. Slovenci so za tretjim mestom zaostajali 25,5 točke.


Prevc ni razočaral in je v precej slabih razmerah skočil 133,5 metra, za kar je prejel najboljši točkovni izkupiček od vseh četrtih skakalcev. Z njegovim skokom se je Slovenija povzpela na 5. mesto, le točko za četrto Poljsko, tretja Japonska pa ji je bežala že za 19,3 točke. Na prvem mestu je Nemčija prehitela Avstrijo, pred katero je imela 2,5 točke prednosti.


2. serija:


Tepeš je v drugo skočil slabše kot prvič, s skokom 126,5 metrov pa je Sloveniji nabral še nekaj dodatnega zaostanka za vodilnimi ekipami. Na vrhu je Avstrija za 2,4 točke znova prehitela Nemčijo, v boj za zmago pa so se vmešali Japonci, ki so po dobrem nastopu Šimicuja znižali zaostanek le na 6,8 točke. Slovenija je padla na šesto mesto, saj se je Norveška po skoku Bardala prebila na četrto mesto. Zaostanek Slovencev za tretjimi Japonci je bil po petih skokih že praktično neulovljivih 30 točk.


Kranjcu je drugi skok uspel precej bolje kot prvi, a je bil z daljavo 131,5 metra vseeno med slabšimi drugimi skakalci v drugi seriji, ki so znali izkoristiti dobre pogoje. Slovenija je po šestih skokih ostala na šestem mestu, zaostanek za Poljsko in Norveško pred njo pa se je še nekoliko povečal. Na vrhu so Nemci znižali zaostanek za Avstrijci na 0,3 točke in obetal se je hud boj za zmago, medtem ko so Japonci tokrat nastopili slabše in si nabrali 16 točk zaostanka.


Tudi Damjan je s skokom 130,5 metra storil premalo, da bi se Slovenija približala ekipam na višjih mestih, saj se je zaostanek še povečal. Za Poljsko in Norveško je pred zadnjim skokom slovenska ekipa zaostajala več kot 15 točk, za tretjo Japonsko pa kar 31 točk, kar je bil prevelik zalogaj tudi za najboljšega slovenskega moža. V boju za zmago so Nemci prehiteli Avstrijce in si pred zadnjim skokom priborili 2,6 točke prednosti, Japonci pa so bili z zaostankom 22 točk tudi že bolj ali manj obsojeni na bron.


Prevc tudi v drugi seriji ni razočaral, saj je s skokom 136 metrov znova dokazal, da je bil v Sočiju med najboljšimi, po njegovi zaslugi pa je Slovenija prehitela Norveško in osvojila končno 5. mesto. Tretje mesto so kljub dobremu skoku Stocha z legendo Kasaijem brez težav ubranili Japonci, v boju za zmago pa je Freund proti Schlierenzauerju uspel ohraniti minimalno prednost in Nemci so se veselili zmage na olimpijski tekmi. Avstrijce so na koncu ugnali za 2,7 točke, tretji Japonci pa so zaostali za 16,2 točke. Slovenija je za zmagovalci zaostala 45,5 točke.