Mesec je kot koordinator Iniciative za demokratični socializem na skupni novinarski konferenci poudaril, da si prizadevajo za pet programskih točk, in sicer konec varčevalnih ukrepov, razrešitev dolžniške krize, gospodarska obnova Evrope, demokratizacija Evropskih institucij ter zeleni preboj.

Po njegovem prepričanju je čas, da Evropa stopi na pot politične, ekonomske, socialne in okoljske preobrazbe. Ob tem pa naj bo njena osnova demokracija, pravičnost, solidarnost in enakost. To je mogoče le ob radikalnem preobratu razmerij moči, je prepričan Mesec.

Skupna točka vseh deležnikov te koalicije je po njegovih besedah zavzemanje za socializem in ne za klasični liberalizem. Ob tem je dodal, da so izrazito evroskeptična skupina, ki se zavzema ali za preobrazbo EU ali za izstop iz nje.

Podpredsednica Demokratične stranke dela Violeta Tomič je poudarila, da so v poplavi sredinskih strank, ki so se predstavljale kot leve, bili levičarji vedno znova razočarani. Zato so se odločili, da začenjajo graditi levico, ki bo nastopila proti kapitalizmu in ponudila alternativo.

Kot je povedal predsednik Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS Matjaž Hanžek, so množični protesti po zadnjih volitvah pokazali, da ljudje niso zadovoljni s političnimi elitami, ki vodijo Slovenijo v propad. Te imajo po njegovem prepričanju eno samo vizijo razvoja, in sicer "do konca izropati javno dobro in ga poceni prodati tistim, ki so uničili gospodarstvo in denar skrili v davčnih oazah".

Do povezovanja so po besedah predsednika TRS privedli konflikti med ideološko različnimi, v bistvu pa enakimi strankami oblasti ter množični protesti. "V boju proti uničevalnemu liberalizmu je treba oblikovati nov razvojni model," meni Hanžek in dodaja, da so se zato povezali v Združeno levico, ki bo delovala pod okriljem Stranke Evropske levice. Ob tem je Hanžek še napovedal, da bodo po evropskih volitvah predvidoma skupaj nastopili tudi na lokalnih in državnozborskih volitvah.

Ustanovni kongres Združene levice bo 1. marca v Ljubljani, ki se ga bo v imenu Stranke Evropske levice udeležil njen podpredsednik Aleksis Cipras.