To je bila s taktičnega vidika izjemna predstava. Slovenci so od prve minute naprej držali tekmeca pod nadzorom in v zadnji tretjini s tremi goli potrdili premoč. Igrali smo tako kompaktno, tako moštveno, da Slovakom nismo dovolili, da bi se razigrali. Po prvem golu Roka Tičarja je nastala panika v vrstah Slovaške, zato se je v njihov gol vsul plaz ploščkov. Ne smemo pozabiti, kako močan tekmec je Slovaška. Veličino so dokazali včeraj proti Rusiji, ko so izgubili šele po izvajanju kazenskih strelov.

Za Slovence je bil včerajšnji dan malo slabši kot sobotni, ko se je proti ZDA ponovil začetni scenarij uvodnega dvoboja z Rusi. Dva gola v slabih petih minutah v slovenski mreži je posledica neizkušenosti, saj je moštvo najmlajše na olimpijskih igrah, povrhu pa na tej ravni tekmovanja vendarle nima toliko izkušenj kot drugi. Nadaljevanje je bilo spodbudnejše, Amerika se je morala precej potruditi, da je zmagala s 5:1. Luka Gračnar je v golu deloval odlično in potrdil, da je vrhunski vratar. Ne moremo ga okriviti niti za enega od petih zadetkov.

Zdaj Slovence čaka sosedski derbi z Avstrijo, zmagovalec pa bo dosegel zgodovinsko uvrstitev v četrtfinale. Pomerili se bosta moštvi, ki sta po kakovosti zelo izenačeni, nekaj prednosti pa je vendarle na naši strani. Boljši smo predvsem zaradi napada Jeglič-Tičar-Sabolič, ki ga Avstrijci kajpak zelo dobro poznajo. Ker bo pritisk ogromen, bo ključna psihološka priprava na tekmo. V zadnjih letih je Slovenija praviloma premagovala Avstrijo, a to zdaj ne bo imelo nobene vloge. Risi so že zdaj naredili ogromno z uvrstitvijo na osmo mesto, a pred njimi je nova velika priložnost, ki je ne gre izpustiti iz rok. Navsezadnje bo to tudi priprava na aprilsko prvenstvo divizije I, kjer se bomo spet srečali z Avstrijo.

Zvone Šuvak je legenda slovenskega hokeja, nekdanji olimpijec in rekorder po številu golov za Jugoslavijo.