V razvitih zahodnih demokracijah, kot jim radi rečemo, bi politik pod težo očitkov, ki so se nabrali proti Zoranu Jankoviću, že zdavnaj odstopil. Meščanom tako ne bi bilo treba gledati, kako njihovega župana vsakih nekaj mesecev obiščejo ali odpeljejo kriminalisti. Ne bi jim bilo treba poslušati besed o politično motiviranih očitkih, dobrih namenih in zarotah. Politiki z visokimi moralnimi standardi bi svoje ime in nedolžnost branili na sodiščih (je pa res, da bi tam težko sploh pristali), kamor bi morali naši organi pregona čim prej spraviti tudi ljubljanskega župana Jankovića. A jim to, kot kaže, ne uspeva najbolje.

Skoraj leto in pol je že minilo, odkar so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada izvedli obširne preiskave o domnevno spornih poslih, povezanih z gradnjo športnega parka Stožice, pri čemer naj bi del denarja celo končal na računu Jankovićevega podjetja, a odločitve o sodnem postopku ni in ni. Niti nedavne preiskave o domnevnih podkupninah, ki naj bi jih Janković za Mestno občino Ljubljana (in ne zase, kot so nekateri mediji narobe razumeli) od gradbenih podjetij zahteval v letih 2007 in 2008, ne vlivajo upanja, da bi lahko kmalu dočakali njihov sodni epilog. Od domnevnih kaznivih dejanj je namreč preteklo že vsaj sedem let. Nenavadno je, da smo mediji na donacije opozarjali že v letih 2009 in 2010, a so kriminalisti reagirali šele zdaj, ko bi lahko bila večina obremenjujočih dokazov že izgubljena. Nasprotno pa je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu v tem in drugih primerih težko očitati pomanjkanje samopromocijskih veščin – le kako bi si lahko drugače razlagali, da se novinarji, snemalci in fotoreporterji izbranih medijev v postopkih proti Jankoviću vedno znova znajdejo ob pravem času na pravem mestu, čeprav naj za preiskavo ne bi vedel nihče?

Bi se v razvitih zahodnih demokracijah postopki proti tako pomembnim politikom lahko razvlekli v neskončnost? Je za razvito demokracijo sprejemljivo, da je ena ključnih političnih figur zaradi neučinkovitosti organov pregona že skoraj dve leti praktično kastrirana? Ali nima tudi Janković prav, ko pravi, da si želi čimprejšnjega razpleta teh postopkov na sodišču?

Janković bo odločitev o morebitni ponovni županski kandidaturi sporočil 9. maja. Na dan zmage nad nacizmom in fašizmom in na praznik Mestne občine Ljubljana bo stopil pred meščane in jih prosil za še en mandat. Vsaj do jeseni bi bilo zato dobro vedeti, ali so zbrani dokazi proti Jankoviću dovolj trdni za sestavo obtožnice in sojenje. Časa imajo kriminalisti in tožilci dovolj. Sicer se bodo Ljubljančani hočeš nočeš morali odločati med figuro župana, ki je mesto iz razvojnega krča končno spravil v tek, in predstavo o skorumpiranem politiku, ki si žepe polni z javnim denarjem.