Peter, čestitke za nov izjemen uspeh. Kako ste doživeli izjemno zahtevno preizkušnjo v zahrbtnem vetru, po kateri je veliko favoritov razočaranih?

Ure do tekme sem preživel neverjetno mirno. Užival sem v izjemni predstavi slovenskih hokejistov, posebej v zadnjem delu, ko so se poigrali s Slovaki s kopico zvezdnikov. Pokazali so, kako ima majhna Slovenija velike športnike v številnih panogah. Ko sem prišel na skakalnico, sem bil malo nervozen, a to je tipično za vsako tekmo, zato sem jo preusmeril v skoke. Na veter se nisem oziral, ker sem popolnoma zaupal vodstvu tekmovanja. Naredil sem sicer dve majhni napaki, a nista bili usodni, da bi ostal brez kolajne. Resnično sem zelo vesel novega mejnika.

Pojasnite, kakšni napaki ste naredili.

Prvi skok je bil preveč nežen, pri drugem sem zamudil na odskočni mizi. Ker sem v dobri formi, imam v zraku dobre občutke, zato jih lahko nevtraliziraš.

Zaradi vetra so prekinili poskusno serijo. Vi ste tip tekmovalca, ki potrebuje skok za ogrevanje. Ste ga pogrešali?

Če bi se obremenjeval s tem, ne bi prišli nikamor. Skoka pač ni bilo, zato se je bilo treba pripraviti za bitko na polno in pokazati, kaj znaš. Če si konkurenčen, si v vrhu, sicer te ni.

Po prvi seriji je bila razlika do zmagovalnega odra kar 5,7 točke, zato je bil potreben odločen napad. Ali ste računali, da od vodilne trojice lahko prehitite prav Freunda?

Drugega kot napad mi ni preostalo. Glede na razliko sem se zavedal, da me čaka težko delo, a to je bil zame tudi izziv, ki sem ga obrnil sebi v prid. Zavedal sem se, da se lahko zgodi marsikaj, a se nisem zanašal na to, da bodo tekmeci delali napake, ampak le nase, da skočim tako, kot je treba. Če bi se zanašal na druge, ne bi zdaj stal tukaj.

Razmere z nizkim zaletiščem in vetrom v hrbet so bile pisane vam na kožo, v katerih se zaradi dinamita v nogah počutite kot riba v vodi.

Videl sem, da je kar nekaj favoritov hitro pristalo in ostalo v ozadju. Ob mojem nastopu so bile na srečo razmere dokaj stabilne, da me ni preveč premetavalo. Svetla točka trenutne forme je, da v drugi seriji naredim nadgradnjo, tukaj sem na obeh tekmah za mesto izboljšal uvrstitev in upam, da bo to trajalo čim dlje časa.

Ali ste po doskoku morda čutili, da bo skok dovolj za kolajno?

Bil sem zadovoljen, a nisem imel pojma, kaj so naredili tekmeci pred menoj, kako daleč sem skočil, zato sem moral počakati na izračun. Imam občutek, da na vsaki tekmi traja dlje, da se na ekranu pokaže izračun točk. Ne vem, zakaj, a očitno je tudi matematika postala težja.

Na koncu ste kolajne osvojili trije skakalci, ki ste najboljši v letošnji sezoni glede na seštevek točk v svetovnem pokalu.

Ni nobenega presenečenja. Kasai je izpustil veliko skokov za trening, zato sem slutil, da ima skritega aduta. Stoch je trenutno profesor smučarskih skokov, saj sploh ne dela napak.

Ali se čez 20 let, ko boste stari toliko kot danes Kasai, vidite v boju za kolajno?

Trenutno ne. Glede na to, da se tekmovalna doba v skokih povečuje, bomo videli, kaj nam bo prinesla prihodnost.

Ko ste prišli v Soči, ste potrebovali precej časa, da ste se spoprijateljili s skakalnico. Kdaj ste naredili ključni klik?

Vsi preskoki so se zgodili na tekmi. Umiriti glavo je ena najtežjih stvari v športu. Telo natreniraš, glavo je treba brzdati. Če to povežeš, si lahko zelo uspešen. Meni gre za zdaj dobro od nog.

Bi pred igrami podpisali dve kolajni v Sočiju?

Ne. Pred tekmami se nočem ubadati s takšnimi pogodbami. Le jaz sem tisti, ki skačem, vse je odvisno od mene, zato se ne ukvarjam z vedeževanjem.

Včeraj ste imeli dan brez skokov. V času treninga ste tukaj v olimpijskem parku prejeli kolajno, danes ob 21.15 vas čaka še moštvena tekma.

Lepo bi se bilo še enkrat vrniti na tale zmagovalni oder v družbi preostalih fantov iz ekipe. A velikih pričakovanj nimamo le mi, ampak tudi Avstrijci, Nemci, Poljaki, Japonci in Norvežani. Počakajmo na razplet tekme.

Postali ste najuspešnejši Slovenec v zgodovini zimskih olimpijskih iger z dvema posamičnima kolajnama. Matjaž Debelak ima bron posameznikov in srebro z moštvene tekme v Calgaryju 1988.

To je zgodba teh iger. Enostavno se zgodi.

Glede na formo ste bili tudi kandidat za naslov olimpijskega prvaka.

Očitno še nisem pripravljen na to.

Ali ste morda od trenerja slišali, da od vas pričakuje zlato kolajno?

Ne. Trener mi reče, kaj naj popravim, da bo skok dober. Če odpraviš vse pomanjkljivosti, se lahko zgodi marsikaj.

Za vas je značilno, da vedno pridete v vrhunsko formo v drugi polovici januarja.

Čutim, da do tega pride samo po sebi, ne vem pa, kako bi na to vprašanje odgovorila trenerja Janus in Grilc. Zame je značilno, da potrebujem več tekem, da ujamem ritem in začnem delati tisto, kar sem sposoben. To je ena izmed mojih pomanjkljivosti, ki jo želim odpraviti. Na srečo na začetku sezon ni velikih tekem in se sestavim ravno do takrat, ko je treba, torej do začetka februarja.

Postali ste serijski zbiralec kolajn. Na zadnjih štirih velikih tekmah v Predazzu in Sočiju ste bili vselej na zmagovalnem odru s po dvema srebrnima in bronastima kolajnama.

Trenutno je res tako in upam, da bo tako še naprej. A na to se ne morem zanašati. V skokih je tako, da se lahko pri vsakem skakalcu stvar obrne v dobro ali slabo. Ni dobro preveč razmišljati o takšnih stvareh.

Je bila kolajna s srednje skakalnica vzpodbuda za predstavo na večji napravi?

Kolajna je šla takoj po podelitvi v predal. Moram ostati zbran za nove tekme, ne oziram se nazaj. Pot do uspeha je le trdo delo. Z eno kolajno v žepu je bilo lažje priti na drugo tekmo, a na koncu koncev moraš na njej še vedno nekaj pokazati, zato ni lahko.

Tekačica Fabjanova in biatlonka Gregorinova sta dejali, da sta bili po osvojitvi kolajn tako razburjeni, da nista mogli spati celo noč po tekmi. Kolikor vas poznam, vi teh težav nimate.

To so ženske. Saj vsi vemo, da jih je težko razumeti. O kolajnah in uspehih hitro neham razmišljati. Ko grem spat, misli hitro preklopim na drugo stvar in zaspim brez težav.

A čutite evforijo iz domovine?

Ne. Tako mi je tudi všeč.

V olimpijski vasi ste zvezdnik z dvema kolajnama. Ali vas ustavljajo, čestitajo, se želijo fotografirati z vami?

Ne veliko. Razlog je v prekrivanju urnikov. Večina športnikov spi že zelo dolgo časa, ko se mi vanjo šele vrnemo zaradi našega tekmovalnega sporeda v poznih večernih urah. Zjutraj pa odidejo prej, ko mi ostanemo.