Če je slovenski selektor Goran Janus po skoku Prevca na srednji skakalnici od veselja zakričal tako huronsko, da smo ga s trenerske tribune slišali v iztek, se je v soboto zvečer le objemal. Kako stresna sta bila tekma in čakanje na končni razplet, je bilo očitno po njej, ko se je slovensko strokovno vodstvo skrilo pod stopnice in si privoščilo cigareto pomiritve kljub prepovedi kajenja na tekmovališču. »Živ obup, kakšen stres je biti na trenerski tribuni. Super se je izteklo. Verjel sem, da Prevc v finalu lahko skoči do kolajne. Vesel sem načina, kako je Peter to naredil. Znova je potrdil svojo izmerno pripravljenost. Morda mu je manjkal poskusni skok za ogrevanje, a je bila njegova prednost v finalu, da je specialist za tekmo z nizkim zaletiščem in vetrom v hrbet,« je klepet začel Goran Janus, ki je rojen zmagovalec, saj postavlja nove mejnike, slovenski smučarski skoki pa imajo s Prevcem prvič tekmovalca z dvema posamičnima olimpijskima kolajnama na istih igrah.

Janus in trener Jani Grilc sta se pred običajnim pogovorom s Prevcem med serijama dogovorila, da ga bosta z le nekaj besedami nabrusila za finalni skok. To sta naredila tako spretno, da ni divjal, ampak je vse izpeljal s prefinjenim občutkom, ker se zavedata, da moraš biti v takih trenutkih miren, ne pa povzdigovati glasu. »Če je bila tekma polna osmoljencev, so kolajne osvojili natančno tisti trije, ki so nizali zmage januarja,« je dodal Goran Janus. Očitno bo Robi Kranjec v Sočiju pobral vso možno smolo. Zaradi dolgih premorov se je v toplem vremenu v zaletni smučini začel nabirati srež, zato so imeli tekmovalci s startnimi številkami od 40 do 43 (Morgenstern, Kranjec, Diethart, Wellinger) kar za kilometer nižje zaletne hitrosti in nihče izmed njih se ni uvrstil v finale. »Zelo sem razočaran. Bil sem popolnoma brez občutkov. Glede na svoje stanje bi nujno potreboval poskusni skok,« je povedal Robert Kranjec po 37. mestu, medtem ko je bil Jernej Damjan v vetrovni loteriji 17., Jurij Tepeš pa je pristal na 20.

»Izjemno sem vesel, da Kranjec tukaj sploh tekmuje. Upam, da bo koleno vzdržalo,« si je zaželel Janus, ki nestrpno pričakuje današnjo moštveno tekmo, na kateri se obeta boj šestih ekip za tri kolajne. Seštevek dosežkov štirih skakalcev na posamezno državo na sobotni tekmi je pokazal, da bi bil vrstni red naslednji: 1. Japonska 1031,3 točke, 2. Poljska 884,7, 3. Slovenija 873,6, 4. Nemčija 868,3, 5. Norveška 857,1 in 6. Avstrija 725,3 točke. Če ne bi bilo poškodbe Kranjca, bi bila Slovenija prvi favorit, saj je zmagala na obeh letošnjih ekipnih tekmah v Klingenthalu in Zakopanah. »Borili se bomo kot levi. Napak ne bomo smeli delati. Šest ekip je zelo izenačenih. Fantje so pravi borci, znajo stopiti skupaj, zato bo zelo napeto in izenačeno. Ničesar ne bom napovedoval, vendar se natančno ve, kaj nam v Sočiju še manjka,« je menil Janus, ki ne skriva ambicij po moštvenem zlatu, s katerim bi za nameček Prevc zaokrožil komplet kolajn. »Sploh ne veste, kako si zaradi Kranjca, za katerega mi je zelo hudo, želim kolajne na moštveni tekmi,« si je zaželela Petra Majdič, vodja slovenske olimpijske delegacije.

Sicer pa so olimpijske igre v Sočiju rekordne zimske za Slovenijo, pet kolajn – smučarski skakalec Prevc ima srebro in bron, alpska smučarka Tina Maze zlato v smuku, smučarska tekačica Vesna Fabjan bron v sprintu in biatlonka Teja Gregorin v zasledovanju – pa pomeni izenačenje rekordnega dosežka s poletnih iger pred šestimi leti v Pekingu. Da je Peter Prevc v izjemni formi, pa dokazuje tudi podatek, da je na 11 zadnjih tekmah svetovnega pokala in olimpijskih igrah kar devetkrat naredil korak na zmagovalne stopničke.