Kako naporen je olimpijski urnik glavnega serviserja, kaže dejstvo, da je od 30. januarja, ko je z biatlonsko reprezentanco prispel na prizorišče, do konca minulega tedna videl ženo Manco Marc Globevnik, ki je fizioterapevtka v slovenski hokejski reprezentanci, le dvakrat. »Enkrat je prišla na hrib, drugič pa sem jo videl na podelitvi kolajn v Sočiju. Najbolj sva hvaležna najinim staršem, ki v dneh, ko naju ni, pazijo na sina Jakoba. Kmalu bo praznoval prvi rojstni dan. Ko se je lani rodil, sem bil prav tako na olimpijskem prizorišču,« je ob biatlonskem olimpijskem objektu opisoval težavnost svojega poklica Anže Globevnik.

Triintridesetletni velemojster priprave tekaških smuči se s svojim poslom ukvarja že dvanajst let. »Ker so biatlonske tekme na olimpijskih igrah na sporedu v večernem terminu, nam ni treba tako zgodaj vstajati. Olimpijski dan poteka tako, da gremo sedem ur pred tekmo na stadion. Ker nismo želeli ničesar prepuščati naključju, smo za vsakega tekmovalca vzeli tudi po osem parov smuči. Vsakega med njimi na dan tekme testiramo, poleg tega pa imamo še svoje testne smuči. Pred tekmo poskušamo vse maže na različnih snežnih podlagah in izločamo smučke, ki se obnesejo slabše od drugih. V finale se po sistemu izločanja uvrstita dva para smuči, ki ju preizkusi tekmovalec sam. Da dobi občutek, kakšen par smuči bo imel na tekmi,« je pojasnil olimpijski boj tekaških smuči serviser iz Zasipa pri Bledu.

»Priprava smuči se glede na snežno podlago zelo razlikuje. Struktura smuče in maža sta povsem različni. Le dvakrat se je zgodilo, da smo uporabili enako mažo. Koliko imamo maž? Ko je Petra Majdič videla naš kovček, nas je vprašala, ali je to vse, kar imamo s seboj. Za toliko denarja, kot ga imamo na razpolago, smo vzeli s seboj vse, kar si lahko privoščimo. Večje ekipe imajo v dolini stroj za delanje strukture, ki ga testirajo na prizorišču, mi pa si tega ne moremo privoščiti. Mi vse skupaj delamo ročno. Največje ekipe imajo tudi po deset serviserjev, kolikor sem jih naštel pri Američanih. Nekatere reprezentance si pomagajo tako, da združita moči tekaški in biatlonski del,« je razlagal slovenski olimpijec. »V slovenski reprezentanci za biatlonski in tekaški del ne sodelujeta. Ne bi rad nikomur solil pamet in se delal pametnega,« je sklenil Globevnik, ki bo še teden dni garal, potem pa končno stisnil Jakoba.