Za marsikoga je bilo manjše presenečenje, ko je bila na sobotni podelitvi nagrad 64. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu z zlatim medvedom za najboljši film ovenčana srhljivka Črni premog, tanek led, ki jo je po svojem scenariju v slogu filma noir zrežiral kitajski cineast Yinan Diao. Mednarodno žirijo je prepričala sestavljanka ljubezni, maščevanja in spolne sle v družbi, ki ji je morala tuja; Diao je po podelitvi dejal, da film prikazuje, kaj se danes resnično dogaja na Kitajskem. Ob tem je srebrnega medveda za najboljšega igralca za nastop v tem filmu dobil Liao Fan.

Veliko nagrado mednarodne žirije, srebrnega medveda, je prejel ameriški režiser Wes Anderson za težko pričakovani Hotel Grand Budapest, srebrnega medveda za najboljšo igralko pa Japonka Haru Kuroki za vlogo v Majhni hiši, zgodovinski freski Japonske pred in med drugo svetovno vojno. Za režijo je bil nagrajen Američan Richard Linklater za film Deška doba, srebrnega medveda za film, ki odpira nove perspektive, pa je prejel Ljubiti, piti in peti 91-letnega francoskega filmskega veterana Alaina Resnaisa. Srebrnega medveda za najboljši scenarij sta prejela brat in sestra Dietrich in Anna Brüggemann za nemški film Križev pot.

Direktor festivala Dieter Kosslick je bil ob izteku navdušen predvsem nad odličnim obiskom Berlinala, saj so prodali kar 330.000 vstopnic. Že v dneh pred začetkom tega desetdnevnega festivala so svet preplavile fotografije filmskih navdušencev, ki so za vstopnice vztrajno čakali več ur in pred blagajnami prenočevali v spalnih vrečah. kul