Predtekmovanje se je za Slovence končalo s porazom proti olimpijskim podprvakom iz ZDA. Po velikem uspehu, pravzaprav senzaciji na tekmi s Slovaško dan pred tem, so Slovenci sproščeno pričakovali tudi zadnji dvoboj v skupini. Novega presenečenja ni bilo, Američani so potrdili status favoritov in nenazadnje tudi prvo mesto v skupini, s čimer so se izognili kvalifikacijskemu dvoboju v torek. Ta pa čaka Slovenijo, ki se bo za napredovanje med najboljših osem na OI pomerila s severnimi sosedi Avstrijci.

Pred tekmo je bil selektor Matjaž Kopitar prisiljen v nekaj kadrovskih menjav, ker je krovna hokejska zveza zaradi naleta na tekmi s Slovaško s tekmo prepovedi kaznovala branilca Sabahudina Kovačeviča. Namesto njega se je k Alešu Kranjcu v prvi branilski par preselil Klemen Pretnar, v postavo pa je Kopitar prvič na igrah uvrstil še mladega napadalca Miho Verliča, že v soboto pa je napovedal, da bo v vratih namesto Roberta Kristana Luka Gračnar.

V prvi tretjini ponovitev ruskega scenarija

Začetek dvoboja za Slovenijo ni bil najboljši. Pravzaprav se je ponovil ruski scenarij: Slovenci so začeli precej zadržano in dovolili tekmecem, da so na hitro dosegli dva gola. Oba je dosegel Phil Kessel, ki je najprej rutinirano preigral slovensko obrambo in že s prvim strelom na gol rahlo pokvaril olimpijski debi 20-letnemu Gračnarju, drugega pa je isti igralec dodal nekaj minut pozneje. A tako kot proti Rusiji so se Slovenci še pravočasno zbrali, zaigrali bolje v obrambi in tudi nekajkrat zapretili vratarju Ryanu Millerju. Vseeno pa so imeli Američani vse pod nadzorom, streli Roberta Saboliča, Blaža Gregorca in Anžeta Kopitarja niso pomenili nevarnosti za njegova vrata, na drugi strani pa se je Gračnar moral tudi še izkazati.

Bliskovita zadetka Američanov

Tudi nadaljevanje je bilo podobno. Slovenci so se trudili, da bi vzpostavili ravnotežje, v kar so vložili precej energije. A se jim je vse podrlo v nekaj minutah. Američani so, podobno kot v prvem delu, v nekaj minutah brez večjih težav izkoristili svoje priložnosti. Najprej se je s tretjim golom na tekmi izkazal Kessel, na 4:0 pa je povišal branilec Ryan McDonagh, ki so ga slovenski tekmeci pustili povsem samega pred golom. S četrtim zadetkom so Američani praktično že odločili tekmo in si s tem tudi priigrali skupno prvo mesto v skupini.

Častni zadetek MArcela Rodmana

V zadnjem delu so se morali Slovenci znajti brez prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja, po prvih podatkih iz slovenskega tabora zaradi slabšega počutja preventivno dvoboja ni več nadaljeval. Američani so, potem ko si je David Beckes plošček spretno in tudi s pomočjo odboja od drsalke spravil na palico ter ga potisnil za hrbet Gračnarja, povedli s 5:0. Želja Slovencev, da tekme ne bi končali z ničlo na svoji strani rezultata na semaforju, pa je bila očitna. Sadove pa je obrodila prav ob koncu dvoboja. Tako kot so Slovaki dan pred tem 18 sekund pred koncem tekme kozmetično popravili vtis po porazu s Slovenci, so danes naredili slovenski hokejisti - Marcel Rodman je v zadnjih izdihljajih dvoboja poskrbel za znižanje na 1:5 in že šesti slovenski zadetek na teh igrah.

Slovenija - ZDA 1:5 (0:2, 0:2, -:-)  

M. Rodman 60.; Kessel 2., 5., 32., McDonagh 33., Backes 44.

Prva tretjina: 

Tekma se za Slovenijo ni začela obetavno. Tako kot proti Rusiji so slovenski hokejisti tudi proti ZDA prejeli hiter zadetek. V drugi minuti je zadel Phil Kessel, ki je mojstrsko preigral Mitjo Robarja. Premoč na ledu so ZDA z novim zadetkom kronale le nekaj minut kasneje. Za mladega Luko Gračnarja je bil ponovno usoden igralec moštva Toronto Maple Leafs Kessel. V nadaljevanju so se Slovenci le prebudili, zaigrali bolje in celo nekajkrat zapretili proti vratom nasprotnika. V zadnjih desetih minutah smo bili lahko na ledu priča povsem enakovrednem boju. Risi so postajali vse samozavestnejši in nevarnejši, a do spremembe izida ni prišlo. Razmerje v strelih je znašalo 8:7 v korist ZDA.


Druga tretjina: 

 

Po dobri minuti igre v drugi tretjini je imela Slovenija prvič na tekmi igralca več. V tem času je z močnim strelom od daleč poskušal Aleš Kranjc, vendar je vratar Miller njegov strel ubranil. Izbranci Matjaža Kopitarja so v naslednjih minutah prevzeli pobudo in imeli celo boljše razmerje v strelih (9:8). Brez večjih težav so Slovenci igrali tudi ob dvominutni izključitvi Roberta Saboliča, saj jim je kar dvakrat uspelo preiti v proti napad (M. Rodman, Muršak), vendar zadetka niso uspeli doseči. So bili pa zato precej natančnejši Američani, ki so po dveminutnem obleganju vrat dosegli svoj tretji gol, znova pa je bil strelec Phil Kessel. 3:0 pa na semaforju ni pisalo prav dolgo, saj je Ryan McDonagh minuto kasneje dosegel četrti zadetek za ZDA. Pri tem izidu je tudi ostalo do konca tretjine.

 

Tretja tretjina: 

 

V zadnji tretjini se je slovenski selektor Kopitar odločil za nekaj sprememb in je nekoliko pomešal igralce v napadih, na klopi pa pustil Anžeta Kopitarja. Če so Slovenci nekoliko popustili, pa so še naprej silovito igrali Američani. V 44. minuti je bilo tako že 5:0, zadetek pa je (z drsalko) dosegel Backes. Po petem golu je ritem igre precej padel. Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z izzidom 5:0, je v zadnji minuti z mojstrskim strelom v vratarjev desni zgornji kot zadel Marcel Rodman.