"Z enajstim mestom nismo najbolj zadovoljni, ker smo želeli priti do desetega mesta, kar smo zgrešili za malenkost, za nekaj metrov v cilju. Alenka Čebašek me je presenetila, ki je imela izreden dan. Računali smo, da se bodo držale okrog 10. mesta. Čebaškova je to storila fantastično in bila ves čas v vodilni skupini," je začetek nastopa opisal vodja slovenske tekaške ekipe Marko Gracer.

"Katja Višnar je tudi na začetku tekla dobro, ob boku Norvežanke Therese Johaug. Očitno je malo prehitro začela, saj se ji je potem v drugem delu zalomilo. Malo kašlja in ker ima težave z astmo upam, da se ne bo vse skupaj zelo poslabšalo. Bil sem v klancu, ko je prišla, in videl sem, da je končala nastop le zato, ker je tekla v štafeti," je o drugi predaji povedal Gracer. Tedaj so bile za Slovenijo le še dve reprezentanci, skupaj pa jih je nastopilo 14.

"Zelo soliden je bil nastop Barbare Jezeršek, Vesna Fabjan pa je imela povprečen nastop, tudi zaradi tega, kako smo bili tedaj uvrščeni. Deseto mesto je bil cilj in je tudi domet te ekipe. Bomo videli, kako bo v ekipnem sprintu dvojic, kjer imamo cilj, da pridemo med deseterico. Sedaj imamo tri dekleta, ki bi lahko tekla, Fabjanovo, Višnarjevo in Čebaškovo, 18. februarja pa bomo že vedeli, v kakšni zasedbi bomo nastopili," je napovedal Gracer.

Najbolje tekla Čebaškova

Med vsemi v slovenski vrsti je najbolje tekla Čebaškova, ki je imela sedmi čas in je le 12,7 sekunde zaostajala za tedaj vodilno Rusinjo Julijo Ivanovo. "Začela sem v prvi predaji. Nisem pričakovala, da bom tekla v klasičnem slogu, Tekla sem sproščeno in nisem nič pričakovala. V moji predaji so bile nekoliko slabše tekmovalke klasičnega sloga, kot v drugi, in sem lažje držala stik z njimi. Smuči so bile tudi dobro pripravljene in sem tudi sama presenečena, kako sem nastopila. Vidno sem napredovala tudi v klasični tehniki in sem zadovoljna," je bila vesela Čebaškova.

Zadnja je tekla Fabjanova, že bronasta v sprintu. "Moj nastop je bil povprečen. Čehinja Klara Moravceva je bila ves čas pred mano. Zagnala sem se po startu, da bi jo ujela, pa mi do konca ni uspelo. Mogoče sem začela malo prehitro. Imela sem tudi malo prehlada pred dvema dnevoma in se nisem počutila najbolje, malo sem bila utrujena. Kljub temu sem se potrudila, da bi pomagala ekipi. Težko je bilo tudi teči v tako toplem vremenu, potrebno je pogosto piti in tudi oblečen ne smeš biti preveč na startu, ker takoj dehidriraš. Saj ne vem, kaj je težje, teči pri minus 15 stopinjah ali pri plus 15 stopinjah Celzija," je pojasnila Fabjanova.

Za Jezerškovo danes idealne razmere

Barbare Jezeršek pa je bila vesela toplega vremena: "Mislim, da ni bilo ne prevroče ne premrzlo, danes so tudi progo dobro pripravili in so jo končno utrdili s soljo. Idealne razmere so bile zame. Uspel mi je eden najboljših tekov na pet kilometrov in dober test za tek na 30 km čez teden dni. Dotlej pa je še daleč."

Katja Višnar je nastopila v drugi predaji, ko je štafeta padla na 12. mesto. "Moj nastop ni bil dober, dva, tri kilometre sem šla dobro, potem pa šok, ko sploh nisem vedela, kje sem, za kar niti ne vem razloga," je bila razočarana Višnarjeva, ki se je pred tem uvrstila v polfinale sprinterske tekme.