"Za nas je uspeh vsaka točka. Zdaj jo imamo in lahko smo ponosni. Nismo premagali kar neke ekipe, ampak moštvo s kakovostnimi posamezniki, čeprav moram priznati, da sem prav v tej tekmi videl največjo priložnost za presenečenje. Mnogi so mislili, da se gremo v Soči zabavat, a smo dokazali, da smo resna ekipa, ki ima ambicije. Tekma je bila trda, dokaj izenačena, po zadetem golu, pa so se stvari povsem obrnile v našo prid. Zdaj moramo ostati na realnih tleh in proti Američanom odigrati še eno tekmo, bomo pa videli, kako bo," so bile uvodne besede Matjaža Kopitarja na novinarski konferenci.

Kopitar po tekmi pohvalil celotno ekipo

Slovenski selektor je bil zelo zadovoljen že po tekmi z Rusijo, a se je zavedal, da fantje zmorejo več. "Odločilno danes je bilo, da smo tekmo dobro odprli, da ni bilo tako kot proti Rusiji. Odlično smo igrali v obrambi, izboljšali smo tranzicijo skozi srednjo tretjino. Danes smo tudi zgodaj skrajšali klop, čutil sem, da lahko damo gol, zato smo igrali le s tremi napadi. Mi znamo dobro igrati, danes so vsi dali svoj maksimum in rezultat je tu," je bil nad svojimi izbranci navdušen selektor, ki je dodal: "Nihče nas več taktično ne prekaša, nihče nas več ne predrsa, telesno smo odlično pripravljeni, nikogar se nam ni treba bati. Danes smo ubranili tudi igro 3:5, pokazali pa tudi mirnost."

Kopitar je po tekmi hvalil praktično vso ekipo, toda svojega sina ni posebej omenjal. Toda Anže Kopitar je bil maestralen, odlično igro pa je začinil s fantastičnim golom za 3:0. "Dosegel sem ga z malo sreče in malo znanja. A ni važen moj gol, važna je ekipa, ki je poskrbela za zgodovinski dogodek, dolgo časa smo čakali, da premagamo eno od velikih ekip. Če do danes nismo bili na hokejskem zemljevidu, od zdaj smo. Že zmagi nad Dansko in Belorusijo sta bili zgodovinski, zdaj smo poskrbeli še za en mejnik. Pripravili smo si veliko priložnosti, a do zadnje tretjine nismo dali gola. Vso tekmo smo igrali dobro, naredili malo napak, tiste, ki smo jih, je popravil Robert Kristan. Škoda, ker se mu nismo oddolžili in obdržali njegovo mrežo nedotaknjeno, jaz sem ostal brez palice, če bi jo imel, bi bilo drugače," je bil zgovoren slovenski zvezdnik.

Nekaj zaslug za zmago ima tudi Prevc

Zgovorna sta bila tudi strelca drugih dveh golov Rok Tičar in Tomaž Razingar. "Dogovorili smo se, da tekmo začnemo bolje kot proti Rusom. Dogovora smo se držali, odigrali super tekmo, bili boljši od začetka do konca. Naši igralci, ki so branili mrežo ob igralcih manj na ledu, so opravili super delo. Kapo dol tudi Robiju. Po dolgem opletanju zanke okoli njihovega gola, smo le zadeli. Moram priznati, da sem pri svojem zadetku skušal streljati visoko, a je plošček padel na led in odšel med nogama vratarja. Imel sem nekaj sreče," je dejal štirindvajsetletnik in dodal, da so se proti Slovakom že otresli pritiska, ki so ga čutili na prvi tekmi proti domači reprezentanci Rusije. "Ruse smo morda nekoliko preveč spoštovali. A so le ljudje in tako je treba nanje tudi gledati. Danes smo storili prav to. Slovake smo spoštovali, a hkrati smo se zavedali, da znamo igrati hokej. Na vse fante sem zelo ponosen," je bil navdušen Tičar.

Kapetan Razingar pa je dejal: "Pomembna je bila tekma z Rusijo, v kateri smo se prepričali, da lahko igramo z velikimi ekipami. Danes smo bili boljši, imeli priložnosti, zadeli v pravih trenutkih. Gola ne bi obešal na velika vrata. Zaslužna je ekipa, brez že dalj časa fantastičnega vzdušja take ekipe ne bi mogli premagati. V garderobi vlada posebna energija, igramo eden za drugega, čutimo drug drugega. Za zmago nismo zaslužni le igralci, ampak vsi, ki so nam zagotovili fantastične pogoje. Malo zaslug ima pa tudi Peter Prevc, ko je osvojil kolajno, smo si rekli, da naj uspehi slovenskega športa trajajo naprej. In enega smo prispevali tudi mi."

"Trenutno čutimo velik naval adrenalina. Neverjeten občutek je premagati Slovaško z vsemi izvrstnimi igralci, ki jih ima. Prvič smo na olimpijskih igrah, zdaj pa smo tu dosegli še prvo zmago,“ je sedmi sili po tekmi razlagal eden izmed junakov današnje tekme Kristan in pristavil: "Hokej v naši državi ni na visoki ravni, upam, da bodo ljudje uvideli in začeli delati na tem. Imamo ogromen potencial."

Tatar: To je bila z naše strani zares slaba tekma

Vse prej kot zadovoljni pa so bili po tekmi Slovaki. Slednji so po visokem porazu na prvi tekmi proti ZDA (1:7) slabo predstavo pokazali tudi proti risom. "Ne gre nam najbolje, a upam, da se bomo uspeli zbrati do naslednje tekme,“ je povedal strelec edinega zadetka za svojo ekipo Tomas Jurčo, z njegovo oceno pa se je strinjal tudi soigralec Tomas Tatar. "To je bila z naše strani zares slaba tekma. Vendar pa smo na tokratnem tekmovanju priča zelo, zelo dobri igri nefavoriziranih reprezentanc.“