Vadim Makhorov in Vitalij Raskalov sta plezala na vrh druge najvišje stavbe na svetu (ko bo končan, bo visok 632 metrov), v objektiv kamer pa ujela dihjemajoč razgled. Raskalov je za CNN povedal, da ga sicer ni strah, ko pleza na takšno strukturo, saj da je takšnih podvigov že vajen. Z vrha sta plezalca gledala na sosednje stavbe, katerih vrhovi so se dvigali iz megle.

Razgled kot iz letala

Na poti do vrha nedokončane stavbe sta se Rusa, pokrita s kapucama in z maskama prek obrazov, morala skrivati še pred varnostniki. »Potem sva morala kar štiri ure čakati, da so se oblaki razkadili, a je bilo vredno. Razgled je bil, kakršnega doživiš le na letalu,« je Makhorov povedal za Yahoo! News. »Nemudoma sva splezala na vrh žerjava (stavbo še gradijo, op.p.), od koder sva uspela posneti nekaj čudovitih slik mesta,« je dodal.

Raskalov je povedal, da najtežji del njunega podviga ni bil fizični napor ali pa strah pred padcem z neverjetne višine, temveč izogibanje varnostnikom in ujetju. Ravno zaradi tega sta se plezanje odločila v času praznovanj kitajskega novega leta, ko je število varnostnikov manjše, žerjav pa ne deluje. »Do njega sva prišla okoli polnoči. Skoraj dve uri sva hodila do 120. nadstropja, na vrhu pa sva bila skoraj 18 ur - spala sva in čakala na boljše vreme,« je Makhorov zapisal na svojem blogu.

Lani sta se spravila na piramide

To za plezalca ni prva takšna preizkušnja, saj sta v preteklosti – brez varovalnih vrvi! - že plezala na različne stavbe in jezove po Evropi, Bližnjem vzhodu in Aziji. Lani sta se na naslovnicah časnikov pojavila zaradi plezanja na egiptovske piramide, zaradi česar sta se kasneje opravičila. Mnogi so ju namreč obtoževali, da sta s svojim dejanjem izkazala nespoštovanje do spomenikov zgodovine.