Sedemštevilčni evrski vložek je bil na 25-letni športni poti potreben, da se je Črnjanka povzpela na Olimp. Če bi naštevali naslove, iz katerih je prišel denar, bi gotovo izpustili veliko finančnih podpornikov. Največ denarja Tina Maze vlaga vase v letih, odkar ima svojo ekipo, torej od sezone 2008/09. Tedaj je od Smučarske zveze Slovenije prejela precej manj denarja kot v zadnjih sezonah, ko iz Podutika dobi dobrih 200.000 evrov na leto.

Veliko podpore, ki jo prejema Tina Maze, je državne. Ob največjem uspehu zimskega športa v zgodovini nočem natančneje omenjati nekaterih odmevnih primerov, ko je Črnjanka prejela precej državnega denarja za zasluge, promocijo, podporo, in kdo je bil tedaj na oblasti, ker gredo forumi ob takšnih zapisih vedno v drugo kot športno stran. Tina Maze je tudi javna uslužbenka in velik del denarja, ki ga prejema od smučarske zveze, je tudi javni. Tina Maze je torej dejansko naša Tina. Čeprav se je pot do njene zlate olimpijske kolajne v zadnjih letih nadgrajevala s tujim znanjem, je kolajna Tine Maze izključno slovenska. Italijani in Švicarji pa imajo razlog, da ob tem dejstvu nazdravijo s šampanjcem.

Samo z javnim denarjem Tina Maze nikoli ne bi prišla na smukaški Olimp. V disciplini, za katero v Sloveniji nimamo niti proge, da bi lahko najboljša slovenska športnica kadar koli opravila en kvaliteten trening. Smukaško kilometrino je leta in leta opravljala po vsem svetu, imela ob sebi ekipo, ki ne dela zastonj. Nobenega dvoma ni, da je Slovenija glede na vse športne uspehe predolgo čakala najžlahtnejše zimsko odličje. Toda osvojili smo ga v kraljevi disciplini alpskega smučanja. Čeprav so leski kolajn v vseh športnih panogah enaki, pa je že znotraj panog razlika, ali zmagaš v Kitzbühlu ali Špindlerjevem Mlinu.