Če sklepamo po skokih za trening, so favoriti za kolajne Poljak Kamil Stoch, Slovenec Peter Prevc, Japonec Noriaki Kasai (izpustil polovico skokov za trening), Avstrijec Gregor Schlierenzauer, Nemec Severin Freund, Švicar Simon Ammann in Norvežan Anders Bardal. Od sedmih skokov za trening je bil v dveh najboljši Prevc, za katerega je značilno, da je v svojem slogu napredoval iz skoka v skok, zato je najboljša izida postavil v zadnjih serijah treninga.

»Ker se zarečenega kruha največ poje, ne bom govoril, da imam skakalnico v malem prstu. Bomo videli po tekmi. Vem, kje sem delal napake in kje sem lahko še boljši. Zadnji skok na drugem treningu, do 138,5 metra, je bil takšen, kakršnega si želim na tekmi. Ko sem hotel na tretjem treningu še malo dodati, mi to ni uspelo, ker sem šel preveč na silo in s premalo občutka. Dobil sem pravočasno opozorilo, da bo treba na tekmi narediti četrt koraka nazaj,« je svojo pripravljenost analiziral Peter Prevc, olimpijski podprvak s srednje skakalnice in zaradi mirnosti predvsem tekmovalec za velike tekme. Njegova včerajšnja skoka, 129 metrov (5. izid) in 128,5 metra (3. izid med vnaprej uvrščenimi, potem ko niso skakali Stoch, Kasai in Freund), si je z zanimanjem ogledala tudi ruska atletska zvezdnica Jelena Isinbajeva.

Prevc se dobro zaveda, da je v položaju favorita, a pravi, da bo moral te misli izbiti iz glave. »Moram ostati na tleh. V pripravi na tekmo bom odvisen le od samega sebe in svojih moči, saj mi pri tem ne bo pomagala nobena vloga favorita. Ne gledam veliko in ne razmišljam, kako skačejo tekmeci, ker imam sam s seboj veliko dela, da se osredotočim na svoje skoke. Ekipno so močni Nemci, Stoch je pokazal, da je kljub padcu ostal na isti ravni in bo eden glavni akterjev,« je dodal Prevc. Priznal je, da s težkim srcem gleda, ko se Kranjec v bolečinah muči za dobrobit ekipe. »Na obrazu mu vidim, kako ga boli, saj vedno ne pove po pravici, kako hude so bolečine. Vedno sem ga spoštoval, zdaj ga še bolj. Ob tem je treba pogledati nazaj, kaj vse je že doživel, s kako hudimi poškodbami je skakal v preteklosti. Marsikdo od nas bi ob vsem, kar se mu je zgodilo, že zdavnaj obupal in rekel, da se ne gre več. Robi je šel vedno na skakalnico in s tem pokazal, kako velik človek je,« je sinočnje druženje z mediji sklenil Prevc.

Olimpijski prvak s srednje skakalnice Stoch se je po padcu na prvem treningu že naslednji dan vrnil na skakalnico z bolečinami v komolcu, vendar na srečo ni bilo nič zlomljenega. »Potreboval sem nekaj časa, da sva s skakalnico postala prijatelja. Na vsaki se lahko borim z vsakim, odločajo pa napake, saj že zelo majhne naredijo veliko razliko,« je napovedal Kamil Stoch, ki je bil najboljši v treh skokih, torej kar na polovici, kolikor jih je naredil tukaj. Gregor Schlierenzauer je poskrbel za vznemirjenje v avstrijskem taboru, potem ko je obtožil vodstvo, da je v slabši formi zato, ker mu niso dovolili, da bi v Rusijo pripeljal osebnega trenerja Markusa Haurbergerja, kar si je lahko privoščil alpski smučar Marcel Hirscher. Avstrijski selektor Alexander Pointner zadeve ni hotel komentirati, ker meni, da lahko njegove izjave vzamejo iz konteksta, in novinarje odpravil s frazo, da ekipa trenutno potrebuje mir.

Jernej Damjan (8. mesto v kvalifikacijah – skok 126 metrov) napreduje iz skoka v skok, a obenem tukaj ni naredil še nobenega popolnega skoka. »Grem od naloge do naloge. Včeraj so bile to kvalifikacije, na tekmi bo treba še nekaj dodati. Kako se bo razpletlo, je nemogoče napovedati. Konkurenca je zelo zgoščena, na tej skakalnici se zelo pozna, v katero smer piha veter. Če imaš le malo vzgornika, letiš precej dlje, kot so sicer točke za veter v hrbet. Čaka nas tekma, v kateri je mogoče vse,« je bil po tradiciji zgovoren Jernej Damjan. Razveselil se je tudi nove čelade, saj se v tisti, ki jo je dobil tik pred odhodom v Soči, ni počutil dobro, za nameček je bila še težja za 140 gramov. Tudi Damjan občuduje napredek Kranjca, predvsem pa drži pesti, da bo Robijevo koleno zdržalo do konca olimpijskih nastopov. »Je izjemen borec, zato čestitke, da se je po dveh padcih vrnil na skakalnico. Za nameček je ob ponovni napaki večja možnost, da se poškodovana vez v kolenu strga še hitreje. To je tveganje, ki ga je bil pripravljen sprejeti v dobrobit ekipe, zato mu moram le še sneti kapo,« je dodal Damjan.

Jurij Tepeš je včeraj prejemal čestitke za 25. rojstni dan, medtem ko njegovi skoki (15. mesto v kvalifikacijah – skok 123,5 metra) še zdaleč niso takšni, kot si jih želi. »To je bil dan za eksperimente. Glede na to, kakšna je raven mojih skokov, je treba preizkušati nove stvari, ker nikoli ne veš, kdaj bo šlo na bolje. Tudi v kvalifikacijah sem nekaj preizkušal, pa mi je šlo veliko bolje kot v prvem skoku s skromnimi 107,5 metra. Veseli me to, da nisem zelo daleč od najboljših,« ostaja optimist Jurij Tepeš.