Slovenski zimski športniki z uvrstitvami v zadnjih dveh dneh kažejo, da življenje ni pravljica, da kolajne na olimpijskih igrah ne padajo z neba, kot so na samem začetku. Dela je kljub temu dovolj, stresa nekoliko manj, čeprav nihče ne dvomi, da ga bomo v prihodnjih devetih olimpijskih tekmovalnih dneh še deležni. Že današnji tekmovalni spored je z ženskim superveleslalomom in moškimi skoki na veliki skakalnici idealna priložnost za to, da se mejniki slovenskega športa še izboljšajo.

Sedmi tekmovalni dan od večnih šestnajstih je bila največji slovenski up za visoko uvrstitev Teja Gregorin. Na biatlonsko stadionsko lepotico smo se odpravili najprej peš do glavnega gorskega tiskovnega središča, v nadaljevanju z avtobusom do vstopa v biatlonsko-tekaški kompleks Laura, kjer smo vstopili v prvo gondolo, po 20 minutah vožnje, ker je za pet minut obstala, smo vstopili v drugo gondolo, na srednji postaji izstopili ter peš po novih desetih minutah hoje prišli do cilja. V novem pomladnem dnevu s temperaturami blizu 20 stopinj Celzija in veliko snega smo se pred tekmo odpravili med gledalce in prostovoljce. Nekateri med slednjimi so se že precej sprostili, saj Rusi ne sodijo v kategorijo narodov, ki bi bili med najbolj sproščenimi na svetu. Ko slišijo besedo Slovenija, jih po novem največ najprej ne pomisli na sijajno slovensko bero osvojenih kolajn v hribih, temveč na hokejsko reprezentanco. Seveda se Rusi v pogovoru s Slovencem s svojo Zbornajo komando počutijo večvredni. Branili smo se z izgovori, da je imela slovenska hokejska reprezentanca na uvodni tekmi slab dan, da še ni uigrana, zato je bila do gostiteljev uvidevna. Vsi izgovorom niso nasedli. Eden med njimi nam je dejal, da je Džima Juglic (Žiga Jeglič, op. p.), ki je Rusom zabil dva gola, res dober, ter obljubil, da nam bo dal za ruski kvas, če Slovenija premaga ZDA.

Prehodili smo tudi del biatlonskega kroga in se od blizu prepričali, kako je teren brutalen. Biatloncem se sicer v smučini piše bolje kot tekačem, ki svoje preizkušnje začenjajo v največji vročini. Do 18. oziroma 19. ure po lokalnem času se v hribih že ohladi, včeraj pa je dobro prijela še sol, tako da je bila proga po besedah glavnega trenerja Uroša Velepca najboljša doslej. V popoldanskem času smo poklicali vodjo biatlonske olimpijske reprezentance Mateja Oblaka in ga prosili, ali si lahko kakšen serviser vzame nekaj minut časa, da od blizu vidimo garače iz ozadja, ki vrhunsko pripravljajo smuči in so deležni številnih vsakodnevnih pohval. Glavna slovenska junakinja včerajšnjega dne je po koncu nastopa servisno ekipo znova pohvalila z besedo »brezhibno«.

Medtem ko vodja servisne službe Anže Globevnik in njegovi sodelavci, med katerimi je tudi trenerska ekipa, vsak dan delajo doktorske disertacije, pa ne morejo pomagati biatloncem na strelišču. Tam so prepuščeni samim sebi. »Glede na to, da se vremenske razmere ves čas spreminjajo, ima vsaka priprava smuči svojo zgodbo. Pričakujemo, da bodo konec tedna snežne padavine. Lahko vam povem, da so nam bile do zdaj vremenske razmere kar naklonjene, če bo res padel sneg, nam bo delo otežil. A storili bomo vse, da bodo imeli slovenski biatlonci dober material,« je obljubil Anže Globevnik.

Ko je sonce padalo proti Sočiju, so začele olimpijski boj najboljše biatlonke na svetu. Teja Gregorin je imela vsaj na startni listi veliko skupnega s ta čas najboljšim biatloncem na planetu Martinom Fourcadom. Na najdaljši preizkušnji je imela enako startno številko kot Francoz (31), ki je v četrtek osvojil drugi naslov olimpijskega prvaka. Lepotna napaka na cilju je bila, da je imela Teja Gregorin ob koncu pred svojim imenom kar dve enici, ki sta simbolizirali enajsto mesto. Za boljšo uvrstitev sta bila usodna zgrešena tretji strel leže in 19. stoje. Tekmo smo spremljali neposredno za slovenskim strelskim trenerjem Tomašem Kosom in ga vprašali, zakaj vse dneve tako mirno spremlja olimpijske nastope, saj gre vendarle za največje zimsko tekmovanje na svetu. Zasmejal se je in nam zagotovil, da njegov mirni videz prekriva notranje vrenje čustev.

»Prvič mi pred startom v Rusiji ni bilo treba pojesti protibolečinskih tablet, saj nisem več čutila bolečin v rami. Tudi spala sem dobro, a vseeno sem bila zelo utrujena. Obveznosti, ki sem jih bila deležna po osvojitvi kolajne, so mi vzele veliko energije in moči,« je svoje počutje pred tekmo opisala bronasta olimpijka. »Ko sem pri prvem streljanju v ležečem položaju zgrešila en strel, sem bila kar začudena, saj se mi to ni zgodilo že od novega leta. Malce me je vse skupaj spravilo iz tira. Toda kmalu sem si rekla, da imam pred seboj še 15 tarč in da se da še marsikaj narediti. Zgrešila sem še en strel, kljub temu pa sem dosegla novo vrhunsko uvrstitev, s katero sem zelo zadovoljna,« je svoj tretji olimpijski nastop ocenila Ihanka, ki jo v ponedeljek čaka še nastop v skupinskem startu. Tejo Gregorin smo v mešani coni vprašali, ali je pogledala, katero mesto bi dosegla, če bi zadela vse strele, kar je njen cilj na eni olimpijski preizkušnji. Tega ni storila, izvedela pa je, da bi bila spet tretja. V nadaljevanju pa nam je odgovorila, da še nikoli na najdaljši preizkušnji ni zadela vseh 20 tarč. »Moramo biti zadovoljni. Pred tekmo smo vedeli, da mora streljati z ničlo za olimpijsko kolajno, kar se je tudi dejansko izkazalo. Teja je znova pokazala, da je odlično pripravljena in ima številne razloge, da se v ponedeljek na skupinski start odpravi samozavestno,« je nastop Teje Gregorin ocenil glavni moški trener Uroš Velepec.

Darja Domračeva je bila včeraj razred zase. S partnerjem Olejem Einarjem Bjoerndalnom sta skupaj osvojila že tretji olimpijski naslov. Belorusinja je potrdila izvrstno tekaško pripravljenost, saj je klub enemu zgrešenemu strelu premagala tekmice z več kot minutno prednostjo. Švicarka Selina Gasparin si je srebrno kolajno priborila s popolnim strelskim izkupičkom, kakršnega si je želela Teja Gregorin, Nadežda Skardino pa je s tretjim mestom poskrbela za to, da beloruski novinarji niso pisali le o olimpijski prvakinji.

Jutri bo izmed slovenskih biatloncev na startu le Jakov Fak, ki si je priboril mesto med najboljšimi tridesetimi biatlonci, ki bodo imeli pravico skupinskega starta. Fak, ki si je v četrtek po tekmi v družbi treh poročevalcev privoščil šalo, da ima pogodbo s Smučarsko zvezo Slovenije sklenjeno le do leta 2014, zato je njegova prihodnost negotova, kar glede na njegov šaljiv sloves nismo »kupili in prodali«, obljublja, da bo na svoji zadnji posamični priložnosti storil vse, da se povzpne visoko. Za zdaj njegova pripravljenost niha v skladu s celotno sezono. Na sprinterski preizkušnji je zadel vseh deset tarč, a dosegel šele 25. tekaški čas, na preizkušnji na 20 kilometrov je bil skupno tekaško tretji, zgrešil pa je kar štiri tarče. Ne glede na slabše uvrstitve od pričakovanj je tudi ob vznožju kavkaškega gorovja pokazal, da v pravi podobi sodi v olimpijski vrh. »Sobota bo še topla, v nedeljo pa pričakujemo ohladitev, tako da bo za tekmovalce lažje. Jakov je vse hitrejši, če bo še med natančnejšimi, pa se nam obeta nova vrhunska uvrstitev,« napoveduje Uroš Velepec.