Vodja novomeških alternativnih umetnikov Sebastjan Šeremet je že takrat napovedal, da Sokolca, kot mu še pravijo Novomeščani, ne bodo zlahka zapustili. Podporo mladim ustvarjalcem je ob svojem obisku izrazil tudi kulturni minister Uroš Grilc ter občino pozval k dialogu in iskanju vsebinskih rešitev, ki jih v Novem mestu za ta najstarejši narodni dom na Slovenskem še vedno nimajo.

Muhič: Odločitev je bila prenagljena

Na občini so tako morali pritiskom popustiti. »Ukrep deložacije je bil nekoliko prenagljen in je slonel zgolj na poročilih, ki smo jih dobili z novomeške policijske uprave in od inšpekcijskih služb. Občinska uprava je sklep o zaprtju Narodnega doma izdala netaktno, saj pred tem uporabnikov niso poklicali in se z njimi pogovorili,« priznava župan Muhič, ki sicer ostaja na bolniškem dopustu.

»To je dokaz, da se je z umetnostjo najbolje boriti in da ima ta najlepše rezultate. Umetnost je tisto, kar imamo, in mislim, da smo zmagali na tem področju,« je bil po odločitvi, da v Narodnem domu za zdaj ostajajo, zadovoljen Šeremet, a previdno dodal: »Verjamem v prakso, ne v teorijo.«

Kot namreč obljublja župan, bodo še ta mesec ugotovili, kaj je treba postoriti, da bi zagotovili minimalne varnostne pogoje, nato pa bi lahko alternativni umetniki v tako imenovani avtonomni coni ostali vse do začetka celostne obnove dotrajane stavbe. Če bi se izkazalo, da pomanjkljivosti ni mogoče odpraviti, ima zanje občina že alternativno lokacijo.

Bo šlo tokrat gladko?

Če bodo sokoloci lahko ostali v Narodnem domu, se zdi, da bodo tam ustvarjali še kar nekaj časa. Za celostno obnovo bi namreč potrebovali kar 10 milijonov evrov, ki jih, kot pravi župan, občina nima. »Pričakujem, da bomo dobili znatna finančna sredstva, tako evropska kot tudi državna,« napoveduje Muhič. Da bi lahko potrkali na državna in evropska vrata, pa bo treba najprej doreči programske vsebine.

Kot zatrjuje župan, bi lahko o bodoči vsebini Narodnega doma občinski svetniki razpravljali že na marčevski seji, nato bi pripravili projekte za kandidiranje na ustreznih razpisih in obnovo začeli že prihodnje leto. O oživiti Narodnega doma se sicer v Novem mestu neuspešno pogovarjajo že desetletja, zato velja počakati na to, ali bo šlo tokrat res vse gladko.