Pojdimo po vrsti. Danes ima Italija novega kandidata za predsednika vlade. Zveni nenavadno. Minilo ni še niti eno leto, odkar so zamenjali prejšnjega bankirja Maria Montija, ki je zdržal dve leti. V državi ta teden ni bilo volitev, ni razpadla vladna koalicija in ni prišlo do nobenih novih zavezništev v italijanskem političnem prostoru. Zgodilo se ni nič, kar je v politiki običajno, ko se zamenja državni vrh. Nič.

Novi premier bo rezultat notranjega državnega udara v vladajoči Demokratski stranki. Priljubljeni župan Firenc Matteo Renzi je s frontalnim napadom na premierja Enrica Letto najprej prevzel vodstvo stranke in se zaklel, da ne bo rušil premierja, ampak bo počakal na naslednje volitve. V treh mesecih si je premislil in naredil ravno to, kar je zagotavljal, da ne bo. Zahteval je glasovanje v stranki in Letto odstavil z mesta voditelja italijanske politike. Letta je odstopil prav na dan, ko so izšli podatki o italijanskem nacionalnem proizvodu. Po nekaj več kot dveh letih je Italija zaznala nekaj gospodarske rasti.

Spor med Letto in Renzijem ni bil niti programski niti ideološki. Letta je izšel iz krščanske demokracije in je vnuk Berlusconijevega starega pajdaša Giannija Lette. Renzijev oče je bil funkcionar krščanske demokracije, tako tudi njegov sin. Najbolj opazna politična razlika med njima je, da je Letta deset let starejši in plešast. Oba sta delala kariero v Demokratski stranki, ki jo je do zmage pred enim letom pripeljal komunist stare šole Pier Luigi Bersani.

Renzi ni samo tretji premier v enem letu, ampak tudi tretji predsednik Demokratske stranke. Letta je zamenjal Bersanija, ki je odstopil v dneh, ko je odstopal tudi papež Benedikt XVI., italijanski parlament pa je mrzlično iskal novega predsednika države. To je bil vznemirljiv čas. Konec februarja lani Italija ni imela stranke z večino v parlamentu, ni imela vlade, predsedniku republike je potekel mandat, novega kandidata niso našli in tudi Katoliška cerkev je bila brez papeža. V tem vzdušju je Bersani moral odstopiti zaradi zmage na volitvah. Ni prinesel dovolj glasov, da bi lahko stranka sama vladala, ampak je morala z Letto skleniti koalicijo z odpadniki Berlusconijeve stranke.

To ni bilo tako težko. Tudi Demokratska stranka je nastala iz odpadnikov. Po popolnem razpadu italijanskega političnega sistema v devetdesetih letih je krščanski demokrat Romano Prodi iz drobcev levih in desnih strank sestavil levosredinsko stranko. Jedro so tvorili desni komunisti in levi krščanski demokrati. Stranka je izzvenela kot krščanski socializem, vendar v italijanskem političnem prostoru oznaka nima nobenega smisla. Niti krščanstva niti socializma v centru italijanske politike nikoli niso jemali zelo resno. Stranka se je obdržala, ker je Berlusconi na desni sestavil televizijski politični imperij.

V zreli ekonomski in politični krizi programi ne igrajo vloge. Politiko delajo osebnosti in njihove agende. Renzi bi lahko počakal na naslednje volitve. Vendar bi nanje prišel kot utrujen nacionalni politik. Zdaj se bo na vrh zavihtel kot priljubljen župan lepega mesta. Vsi kolegi mu s figo v žepu želijo vso srečo in na svidenje čez eno leto.