Zakaj se morajo torej s čiščenjem snega s štirikolesnikov ukvarjati tudi lastniki hiš z garažami, ki jim je urbanizacija v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja v idilično okolje posejala stolpnice in bloke? Odgovor je enostaven, avtomobilov v garažah ni, ker so te premajhne. Prekratke, preozke, skratka dimenzijsko neustrezne za današnja vozila. Pa to ne pomeni, da je pred vsako hišo parkiran športni terenec, ne, omenjeni so večinoma čistili svoje golfe, clie, focuse...

A vse skupaj niti ne čudi. Če pogledamo le pri nas najbolj priljubljena avtomobila, volkswagen golf in renault clio, pridemo do spoznanja, da je prvi v času od prve do zadnje generacije zrasel v dolžino za 56 centimetrov in v širino za 18, enak dolžinski prirastek pa je doživel tudi clio, ki je v zadnji generaciji ob tem 21 centimetrov širši od osnovnega predhodnika, renaulta 5. Po pol metra ali več so skozi leta pridobili tudi številni drugi avtomobili in tako je jasno, da v garažah omenjenih hiš ni prostora že za njihove naslednike, kaj šele za večje limuzine ali enoprostorce in športne terence. A, kot rečeno, to ne čudi, poseg povečanja garaže je zahteven in drag, marsikje tudi neizvedljiv.

Precej bolj pa zato čudi dejstvo, da praktično nikjer niso izvedli enostavnejšega in cenejšega posega. Da bi namreč pred omenjenimi bloki z novimi dimenzijami zarisali črte parkirnih prostorov, ki so prav tako ostanek časov, ko so bila vozila manjša. Namesto tega jih, če že, le vedno znova prekrijejo in tako ni nenavadno, da so sosedi jezni drug na drugega bodisi zaradi tega, ker so si avtomobile medsebojno pri vstopanju ali izstopanju obtolkli, bodisi zato, ker en avto zasede dva parkirna prostora. Prav tako čudi, da je podobno malo prostora tudi v številnih povsem novih parkirnih hišah, v katerih dodatno težavo predstavljajo še ozki dovozi med nadstropji in nosilni stebri, ki se zažirajo v že tako premajhne parkirne prostore. Zakaj je tako, vedo le projektanti (ali pa še oni ne), a če za slovenski vozni park velja, da je precej moderen, smo na področju parkiranja, kot še marsikje drugje, obstali nekje v času fička.