"Ekipa ZDA je zelo dobra. Upam, da tega ne bomo občutili. Res, prekleto dobri so. A Slovaška je naš naslednji tekmec. Upam, da jih je ta poraz potrl in ne bodo imeli dovolj časa, da se poberejo, ko se jim bomo skušali zoperstaviti. Imajo pa v svojih vrstah izjemne igralce. To bo težka tekma za nas, kot tudi celoten turnir," je dejal Matjaž Kopitar, slovenski selektor.

O moči Slovaške govorijo osvojena odličja. Štirikrat je ta reprezentanca osvojila medalje na svetovnih prvenstvih, od tega je bila leta 2002 na Švedskem najboljša. Na olimpijskem turnirju pred štirimi leti v Vancouvru je Slovaška v tekmi za bron izgubila s Finsko in končala na četrtem mestu, kar je najvišja samostojna uvrstitev te ekipe na OI. Pred tem s Slovaki igrali v dresih Češkoslovaške, prav tako svetovne hokejske velesile.

Gradili bodo na zadnjih tretjinah tekme z Rusi

Slovenija se je po uvodnih težavah v dvoboju z Rusijo po zaostanku z 0:2 v naslednjih dveh tretjinah predstavila z dobro igro. "Na tem bom gradil naprej. Če smo proti gostiteljem turnirja tako dobro igrali, zakaj ne bi tudi naprej. Fantje so dobili potrditev, da lahko igrajo tudi proti hokejistom z najvišje ravni svetovnega hokeja in upam, da bo tako tudi proti naslednjim tekmecem," upa Kopitar.

Tekma s Slovaško bo ob dokaj nenavadni uri, ob poldne, čeprav imajo tudi v NHL in nekaterih drugih močnejših ligah včasih tekme v zgodnjih popoldanskih urah. "Obe ekipi igrata ob dvanajstih, tako da je za vse enako. Poleg tega tudi naši hokejisti včasih v svojih klubih igrajo ob ob treh ali enih popoldne. Urnik vadbe in ostalih aktivnosti bomo tako prilagodili, da bomo najbolje, kar je možno, pripravljeni na ta pomemben nastop," je še dodal Matjaž Kopitar.

Anže Kopitar: Visok poraz Slovakov ni pomemben

Njegov sin Anže Kopitar, edini slovenski igralec v NHL, je prav tako ocenil, da je bila tekma z Rusijo dobra popotnica za naprej. "Po desetih minutah smo se sprostili in potem dobro igrali naprej. Upam, da bo tudi naš prvi napad, tako kot je drugi na tekmi z Rusijo, zadel kakšen gol in da bo to dovolj. Ne glede na visok uvodni poraz Slovaške se bo naša tekma začela z 0:0. Ne bomo imeli nobene prednosti. Že tekma z Rusijo pa je pokazala, da se lahko kosamo tudi z ekipo, sestavljeno iz igralcev NHL, ker so tudi oni krvavi pod kožo," je menil Anže Kopitar.

Kristan in Jeglič optimista

Vratar Robert Kristan brani v slovaški Nitri in naslednje tekmece še bolje pozna od ostalih. "Vemo, da se vsaka napaka na OI kaznuje. Mislim, da bomo za naslednjo tekmo še bolj pripravljeni, kot smo bili z Rusi. Vse, kar si želim, je zmaga proti Slovaški, tako tudi ostali fantje. Lepo bi bilo premagati Slovaško in doseči prvo zmago v zgodovini na OI," je dejal Kristan. "Visok uvodni poraz Slovakov z ZDA je za nas lahko kar nevaren. Gotovo se bodo sedaj še bolje pripravili na drugo tekmo. Dvoboj bomo morali začeti veliko bolje, kot smo z Rusi. Že od začetka moramo vzpostaviti naš ritem in čim bolj enakovredno igrati," je še dodal Žiga Jeglič, strelec obeh slovenskih zadetkov na tekmi z Rusi.