Slovenska hokejska reprezentanca je včeraj po dveh tretjinah proti Rusiji zaostajala le z 2:3 in grozila z veliko senzacijo, kar je odmevalo tudi v Severni Ameriki. Novinar Washington Posta David Larimer je tako pripravil članek o Sloveniji in uspehih naših športnikov.

Ameriški novinar je najprej omenil dobro igro naših hokejistov in se kot njegovi kolegi na ESPN ni mogel izogniti komentarja naših dresov, ki pa jih ni označil za grde, temveč le izpostavil njihovo podobnost z dresi ekipe ameriškega nogometa Seatlle Seahawks, ki je nedavno zmagala na Super Bowlu. Brez omembe in hvale Anžeta Kopitarja, edinega slovenskega NHL-ovca, seveda ni šlo.

Če so slovenski hokejisti na ZOI debitanti in lahko o medalji le sanjajo, pa so ostali športniki iz male države z nekaj več kot 2 milijonoma prebivalcev v ostalih zimskih športih precej uspešnejši, je zapisal Larimer. Omenil je seveda zmago Tine Maze na smuku, s čimer je osvojila prvo slovensko zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah, ter tudi uspehe Petra Prevca, Vesne Fabjan in Teje Gregorin. Ker štiri osvojene medalje v Sočiju pomenijo, da ima Slovenija medaljo na vsakih 514 tisoč prebivalcev, jo je označil za velesilo v zimskih športih. V tem pogledu Slovenija namreč zaostaja le za Norveško (ima že 13 medalj, ena na 385 tisoč prebivalcev). Ob tem novinar ni pozabil omeniti primerjave z ZDA, ki je do časa nastanka članka osvojila 9 medalj, torej eno na skoraj 35 milijonov prebivalcev.

Slovenija si v Sočiju po šestih tekmovalnih dneh s štirimi osvojenimi odličji deli 9. mesto na lestvici držav z medaljami, v igri za nova odličja pa ima še kar nekaj orožij.