Katja Višnar nam je že večer pred včerajšnjo tekmo povedala, da sicer v klasiki ne pričakuje kakšnega odmevnega rezultata. Razlog se je skrival predvsem v uspehih slovenske reprezentance in posledičnem adrenalinu po osvojitvi kolajne Vesne Fabjan, povrhu pa je njen spremljevalec Norvežan Ola Vigen Hattestad postal še olimpijski prvak v sprintu. Poleg tega je bila Višnarjeva, deveta sprinterka olimpijskih iger, večer pred tekmo prisotna v Sočiju, kjer si je ogledala zgodovinsko podelitev treh slovenskih kolajn, ponosno pa se je tudi fotografirala v družbi Vesne Fabjan in Teje Gregorin. Njene napovedi so se izkazale za pravilne, saj je zasedla šele 54. mesto. Četrta Slovenka Nika Razinger si je včeraj pridobila dodatne olimpijske izkušnje. Tako težke tekme z visokimi temperaturami, zaradi katerih so številne smučarske tekačice tekle brez rokavov, članica blejskega kluba ne bo pozabila nikoli.

Olimpijska prvakinja je postala poljska tekačica Justina Kowalczyk, ki je zaradi poškodbe narta in palca vse svoje cilje na olimpijskih igrah posvetila tekmi v klasiki. Poljakinja, ki na tekmah svetovnega pokala pogreša Petro Majdič, s katero sta se nekoč skupaj zoperstavljali Skandinavkam, sedaj pa je ostala osamljena, je potrdila vlogo prve favoritke. Najbližjo zasledovalko, Švedinjo Charlotte Kalla, je ugnala za več kot 18 sekund. Justina Kowalczyk je dobila zadnjih šest od sedmih tekem svetovnega pokala v klasiki, skupaj z Norvežanko Marit Bjoergen pa sta od olimpijskih iger v Vancouvru na desetkilometrski preizkušnji dobili deset od enajstih tekem svetovnega pokala. Norvežanka je s petim mestom poskrbela za največje razočaranje, a je skandinavska velesila po zaslugi Therese Johaug vendarle osvojila bronasto kolajno.

»Zaradi poškodbe sem bíla boj sama s sabo. Bilo je nenormalno težko, še posebej zadnje tri kilometre. Presrečna sem, da sem postavile nove mejnike,« je na tiskovni konferenci pripovedovala Justina Kowalczyk, ki je postala najuspešnejša poljska olimpijka, potem ko je osvojila že svojo peto olimpijsko kolajno ter za eno prehitela nekdanjega smučarskega skakalca Adama Malysza. »Če sem razočarana, ker nisem ubranila olimpijskega naslova? Kje pa! Ponosna sem, da sem osvojila srebrno kolajno. Ne spomnim se, kdaj sem tekmovala na tako težki tekmi. Vsi občutki, ki smo jih imeli od začetka iger, ko je na spustih letelo, niso pomagali, saj nas je ves čas metalo naprej. Res je bilo težko, zato sem na svoj dosežek prav ponosna,« pa je povedala olimpijska podprvakinja Charlotte Kalla.