Osnova je nivo srčnega utripa. Ob dobri tekaški formi je srčni utrip po pravilu višji, z višjim utripom pa se je težje zavestno pravočasno dovolj umiriti. Ob skromnejši tekaški formi je srčni utrip nižji, na strelišču to biatlonec občuti z mirnejšo roko. Če pride do nihanj v hitrem časovnem obdobju, se teh nihanj biatlonci tudi manj zavedajo in se jih s treningom privadijo. Na teh olimpijskih igrah sta to najbolj nazorno izkusila Janez Marič in Jakov Fak. Tekaška forma 38-letnega veterana v Sočiju je skromnejša, kot je želel in kazal v večjem delu sezone. Težave, povezane z bolečinami v hrbtu, so očitno pustile več posledic, kot je jekleni mož pričakoval. Je pa strelsko na višji ravni kot prej. Ker je po duši tekač, se s takim razpletom na četrtih igrah težje sprijazni. Le nemočno prizna, da je iztisnil iz sebe vse.

Če bi bil hiter v smučini in bi zgrešil tarče, bi se jezil nase in na zapravljene priložnosti. Zagotovo. Na tak način verjetno vre v Klemenu Bauerju, čeprav tega mirni Ihanec navzven ne (po)kaže. Še bolj nazoren primer zgoraj omenjenega pravila nihanja odvisnosti tekaške in strelske forme je Jakov Fak. Prva tekma: skromen tek (25. čas) – popolno streljanje. Na včerajšnji starodobni dvajsetki, disciplini z največ bere v karieri doslej, je bil že tretji najhitrejši v smučini za olimpijskim zmagovalcem Martinom Fourcadom in bronastim Rusom Evgenijem Garaničovom.

Izborno. Ker je njegov dvig tekaške forme ob vseh težavah z zdravjem v zadnjih mesecih izjemno skokovit, to težje uskladi z natančnim streljanjem. Več kot ena 45 milimetrov oziroma 115 milimetrov premera velika zgrešena tarča je včeraj že pomenila uvrstitev zunaj ducata najboljših. Ker je to slutil, je ob novih zgrešenih še bolj padla zbranost in prišle so nove napake. Pač, kruti biatlonski labirint. A ima vsaj še eno upanje v F1. Kot darilo.

In zakaj ima Teja kolajno? Osnova je, da je bilo dvigovanje forme do Sočija tako strelsko kot tekaško izredno enakomerno. Vzorno. Kapo dol trenerjema Tomašu Kosu in Urošu Velepcu. Pika na i je bilo to, da je na zadnji strelski postanek pritekla enajsta, s tem ni mislila na morebitno kolajno, kot so tekmice pred njo in zato zgrešile tarče. Brez bremena pritiska lahko danes še enkrat zacveti.