Na srečo se je nesreča zgodila ponoči, če bi težak leseni strop odpadel čez dan, bi se namreč lahko končalo drugače. »Zelo veseli smo, da se to ni zgodilo, ker gre za masivni les in poškodbe uporabnikov bi lahko bile zelo hude. Velik del stropa je odpadel tudi nad računalniki, ki jih obiskovalci pogosto uporabljajo. Tako da imamo res srečo v nesreči,« pripoveduje Irena Muc iz novomeške knjižnice.

»Del stropa smo že sanirali tako, da smo ga podprli, del pa je podprt že od leta 2008, ko smo opazili, da je začel malo popuščati,« še pojasnjuje Muceva.

Študijski oddelek, v katerega vodi tudi glavni vhod, je sicer najbolj obiskan v novomeški knjižnici, zdaj je tam nedostopna približno tretjina gradiva. Posledice si je že ogledal novomeški gradbeni inšpektor Marko Emeršič, ki je ugotovil, da trdnost in stabilnost stavbe nista ogrožena, saj je odpadel sekundarni strop, zato posebnega ukrepa ne more izreči. Je pa vodstvu knjižnice svetoval, naj zaprejo celotni oddelek ali podprejo še preostali del stropa, da se nesreča ne bi ponovila na drugem koncu.

Obnove knjižnica sama ne bo zmogla

Kolikšna je škoda, v tem trenutku še ni znano, prav tako ni znan vzrok za nesrečo, najverjetneje pa je kriva uporaba prešibkih vijakov, s katerimi je pritrjen leseni strop. Posledice so si ogledali tudi predstavniki zavarovalnice, občine in arhitektov, v knjižnici zdaj čakajo na oceno škode. »Sredstev za obnovo absolutno nimamo, tako da pričakujemo pomoč zavarovalnic in občine,« zaključuje Muceva.