Gneča na bazenu predvsem zvečer

»Mi smo dolga leta delovali predvsem na območju Škofje Loke in Železnikov, od koder je največ naših članov. V kranjskem bazenu smo najemali proge in jih plačevali, zdaj pa smo se kot društvo preselili v Kranj in smo kranjsko društvo, ki ima po mojem enake pravice do dostopa do bazena. To pa pomeni, da bi morali dobiti ustrezno proračunsko pomoč v denarju oziroma urah koriščenja bazena,« načrtov ne skriva nekdanja trenerka in zdaj predsednica ŠD Pingvinček Petra Omejec. Na to, da je bazen že danes prezaseden, v društvu ne pristajajo, kajti po njihovem mnenju se število dejanskih plavalcev drugih klubov ne ujema z evidencami.

Problem pozna tudi direktor javnega zavoda za šport Brane Fartek, ki poudarja, da v bazenu že zdaj vadita dva kranjska kluba: PK Triglav in Zvezda. Gneča v bazenu je po njegovih besedah predvsem v večernih terminih, ko na bazen prihajajo tudi rekreativni plavalci, med katerimi je vedno več upokojencev.

Tudi na občini poznajo Pingvinčkovo zadrego in zahteve po proračunskih sredstvih. Kot nam je pojasnil odgovorni mestni uradnik za to področje Marko Trebec, je ustrezna komisija o tem že razpravljala, odločitve pa še ni sprejela. Kajti po pogovoru s kranjskimi športnimi delavci smo izvedeli tudi to, da je kranjski pravilnik o podpori športnim društvom nedorečen. V Kranj se lahko preseli (zamenja naslov) katero koli društvo in zahteva denar ter vadbo v občinskih objektih. Občinski pravilnik jasno opredeljuje, da mora biti društvo registrirano v Kranju »eno leto od prijave na razpis« kar jamči, da pridobljena sredstva tudi ustrezno porabi. Če pa bi bilo opredeljeno tudi obdobje do prijave na razpis, bi lažje preverili resnost delovanja društev do trenutka, ko pričakujejo proračunska sredstva ali ure vadbe v sicer večinoma prenatrpanih objektih.

Samo eno igrišče za 1000 mladih nogometašev

Zgovoren je tudi primer kranjskega nogometnega igrišča z umetno travo, ki edino omogoča vadbo vse leto. V mestni občini namreč deluje kopica klubov z okoli 1000 mladimi nogometaši, od pozne jeseni do pomladi pa imajo na voljo le eno samo »travnato« površino. »Želimo se razvijati naprej, do zdaj smo lahko vadili le ob koncu tedna,« pravi Petra Omejec o pingvinčkih, ki bodo morali splavati skozi paragrafe do svoje proge v olimpijskem bazenu.