Kaj reči o dekletu, ki se uleže na sanke in potem po zaledeneli progi drvi s hitrostjo 130 km/h? Da je pogumna ali vsaj malce nora? 26-letna Nemka Natalie Geisenberger je oboje, lahko pa se pohvali, da je trenutno najboljša tekmovalka v sankanju na svetu. Sezono, v kateri je na osmih tekmah slavila zmago kar sedemkrat, je kronala še z naslovom olimpijske prvakinje.

»Strah? Kogar je strah, je v krču in ni skoncentriran. Toda zavedam se, da je sankanje tudi nevaren šport, zato ga spoštujem,« pravi postavna plavolaska, ki bi zavoljo svoje višine 1,83 metra zlahka hodila tudi po modni brvi. Priznava, da v tveganju uživa. Pred dvema letoma je tako prvič skočila s padalom. »Ko so se na višini nekaj tisoč metrov odprla vrata letala, sem razmišljala, da ne bi skočila. Toda poti nazaj ni bilo, saj sem bila v tandemu. Izkušnja je bila neverjetna in nikoli je ne bom pozabila.«

Na olimpijskih igrah je nastopila že pred štirimi leti in naredila korak na najnižjo stopničko, toda prav proga v Vancouvru je bila tista, ki jo naredila še boljšo. Velja namreč za najbolj zahtevno in najhitrejšo, kjer hitrost sank doseže vrtoglavih 145 km/h, zato ne čudi, da je Bavarka sklepne priprave za Soči opravila prav v Kanadi. Bile so tudi boleče, enega izmed ovinkov ni izpeljala idealno, nerodno je trčila v ogrado in si porezala nogo.

Sankanje je za študentko fakultete za šport del življenja že 16 let, v zadnjih štirih letih pa je na svetovnih prvenstvih osvojila tri zlate (od tega dve moštveni), tri srebrne in eno bronasto kolajno, njene vožnje v Sočiju pa so opisali kot popolne, saj je bila njena prednost pred tekmicami druga najvišja v zgodovini iger – Nemko Tatjano Hüfner je ugnala za 1,139 sekunde. Prav rojakinja, sicer olimpijska prvakinja izpred štirih let, pa je tista, ki ji slavje v Rusiji najmanj privošči. Še več: dejala je, da ima znotraj nemške zveze veliko slabše pogoje za trening. »V Nemčiji je Natalie deležna ogromne podpore tako zveze kot glavnega trenerja in sponzorjev. Mojemu trenerju sploh niso dali zelene luči, da bi z mano odpotoval na igre,« je dejala razočarana Hüfnerjeva, sicer štirikratna svetovna prvakinja med letoma 2007 in 2012.

Natalie je sicer zaposlena na policiji, priznava pa, da samo zmagovati lahko hitro postane dolgočasno, prav porazi pa so tisti, ki ji vlijejo dodatno motivacijo. Ker ni edina, ki zmaguje, ji je nekoliko lažje, saj pritisk zmage ni zgolj na njenih ramenih, kako dobre so nemške sankačice, pa dokazuje tudi statistika, po kateri so od leta 1997 na največjih tekmah še nepremagane. »Pa ne zaradi dopinga. Gre za eno izmed stvari, ki je za noben denar ne bi naredila,« še zaupa v prostem času strastna igralka golfa.