»Najina skrb je oprema. Spekter aktivnosti je zelo širok. Začne se z nabavo in pripravo opreme že doma, na prizorišču tekmovanja pa skrbiva za brušenje drsalk, drese, palice, pijačo...« je svoj delokrog opisal Milan Dragan, ki je imel v dneh pred prvo tekmo obilo dodatnega dela. Kontrolorji so tako kot pred vsakim velikim turnirjem prišli izmerit opremo. Posebej pozorni so bili pri vratarjih, ker ščitniki niso ustrezali predpisanim meram. »Zaradi igralcev iz lige NHL je pritisk še hujši, tudi kontrolorji so iz lige NHL. Ker imamo garderobo zraven Slovaške, sem bil posebej pozoren, če bi njim kaj spregledali, a ni bilo popuščanja. Pri slovaških vratarjih je bil stranski ščitnik še bolj prevelik kot pri slovenskih, zato so imeli še več dela. Ščitnik sva morala razparati, pomagala sva si tudi z žago, nato pa je bilo treba vse skupaj znova zašiti. Za takšen poseg sva potrebovala pet ur in pol,« je pojasnjeval Milan Dragan, ki v službi vzame dopust, da lahko sodeluje na reprezentančnih akcijah.

Večino dneva, ki se začenja ob pol sedmih zjutraj, mojstra preživita v garderobi, vmes skočita le do jedilnice. »Ker se fantje v garderobi zelo dobro počutijo, se v njej zelo dolgo zadržujejo. Moje delo je takšno, da prvi pridem in zadnji odidem. Z Dragom Terlikarjem sva v garderobi vedno vsaj uro in pol pred začetkom treninga,« je dodal Dragan. Delo imata razdeljeno. Terlikar je specialist za brušenje drsalk in menjavo klinov, Dragan pa za drugo opremo: drese, trakove, palice in napitke. »Točno vem, kaj vsak reprezentant pije. Eni vodo, drugi napitke. Na treningu igralec spije dva bidona, na tekmi pa še več,« je dodal Dragan.

Nepogrešljiv del reprezentance je že dobro desetletje. Pravi, da ni velike razlike med delom na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. »Morda je svetovno prvenstvo skupine A malo bolj zahtevno, ker je več kontrole opreme igralcev. S kontrolorji smo v stalnih stikih, veliko tudi po elektronski pošti, zato večino stvari pripravim že doma. Ko so tekme v Evropi, opremo prevažam s kombijem, tukaj smo je del poslali naprej po cesti, del pa z letalom. Opreme za hokejsko vrsto je kar za šestnajst kubičnih metrov. S seboj vozimo napravo za brušenje, stroj za sušenje rokavic, napitke, palic je kar za šest torb. V povprečju ima igralec šest palic, Anže pa je pripeljal svoje in jih ima devet,« je številke izstrelil Dragan.

Ker fante pozna že deset let, točno ve, kakšne so njihove zahteve. »V najinem delu moraš biti iznajdljiv, predvsem pa ne smeš biti nervozen. Nihče se ne obnaša zvezdniško, niti Anže Kopitar, ki je izjemno prijazen in skromen fant. Fantje so tudi šaljivci, kakšno nama tudi ušpičijo, zlasti naš kapetan Razingar, ki skrbi za dobro vzdušje v garderobi,« je končal Dragan. Doslej ga je najbolj navdušilo odprtje, za nameček je še pred dogodkom vizionarsko napovedal, da bo ogenj prižgal hokejist Vladimir Tretjak. jo