Večina ljubiteljev hokeja je že dolgo odštevala dneve in ure do začetka spektakla na najvišji ravni, zaradi katerega celo v mogočni ligi NHL prekinejo dejavnosti. Dočakali so ga danes, uvodni zmagi pa sta si priborili Švedska, ki je svoje delo opravila že do polovice tekme, ter Švica, ki je odprt Latvije strla le pičlih osem sekund pred koncem.

V dvorani Bolšoj si je spopad velikih tekmecev, okrepljen z veteranskim pridihom (trije igralci na ledu so bili starejši od 40 let), ogledalo več kot 11.400 navijačev, vsaj v prvem delu pa so videli dokaj enosmeren promet. Čehi so presenetljivo slabo začeli, severnjaki pa so dobro igro kronali tudi z zadetki. Potem ko so bili uspešni Erik Karlsson (11.), Patrik Berglund (14.) in po le 51 sekundah v drugi tretjini še Henrik Zetterberg, so se pri Češki že prižigali alarmni zvonci. Zamenjali so vratarja, med vratnici je stopil Aleksander Salak namesto Jakuba Kovarja. A vsaj kratkoročno Čehom niti to ni pomagalo, za piko na i je olimpijske prvake iz let 1994 in 2006 že v 25. minuti v vodstvo s 4:0 popeljal Erik Karlsson.

A ko je že kazalo, da bo Češka doživela pravi polom, se je prebudila tudi četa Aloisa Hadamčika. Marek Židlicky je z zadetkom v 29. minuti Češko vrnil med žive, 109 sekund zatem pa je zadel še stari maček Jaromir Jagr, ki bo v soboto dopolnil 42 let. Vseeno pa preobrata ni bilo, Švedi so v zadnji tretjini znali zadržati dva gola prednosti in se veselili prve zmage na olimpijskem turnirju v Sočiju.

V manjši dvorani Šajba pa so gledalci videli dramo s srečnim koncem za Švicarje in nesrečnim za Latvijce. Simon Moser je namreč Švicarje popeljal za zmago le osem sekund pred koncem tekme, potem ko so Švicarji sicer prevladovali, a jih je latvijski vratar Edgars Masalskis spravljal v obup - zbral je 38 obramb -, dokler ni klonil tik pred sireno, švicarske zmage pa se je na tribunah razveselil tudi njihov smučarski zvezdnik Didier Cuche.