Cena delnice Gorenja se je od začetka meseca znižala za 3,7 odstotka, kar pomeni tudi največjo negativno spremembo med delnicami, ki sestavljajo slovenski delniški indeks. Velenjsko podjetje je z vodilnim ameriškim proizvajalcem premijskih gospodinjskih aparatov Sub-Zero sklenilo distribucijsko partnerstvo, s čimer bo omenjeno podjetje z aprilom postalo ekskluzivni distributer Gorenjeve premijske znamke Asko na območju Severne Amerike. Partnerstvo predstavlja del strateških aktivnosti, s katerimi Gorenje krepi prisotnost zunaj Evrope in povečuje prodajo izdelkov v visokem cenovnem razredu. Sub-Zero Group je vodilni ameriški proizvajalec kuhalnih aparatov znamke Wolf in hladilno-zamrzovalnih aparatov znamke Sub-Zero. Obe blagovni znamki se uvrščata v najvišji cenovni razred in s prevzemom distribucije pralnih, sušilnih in pomivalnih strojev znamke Asko bo ameriški partner svojo ponudbo v Severni Ameriki zaokrožil še s to skupino velikih gospodinjskih aparatov.

Država je v ponedeljek izdala dve vrsti obveznic, in sicer petletne ter desetletne v skupni vrednosti 2,5 milijarde evrov. Zaradi ugodnejših razmer za zadolžitev so bile izdane v ameriških dolarjih. O ugodnejših razmerah za zadolžitev na eni strani govorijo precej nižji zahtevani donosi v primerjavi z zadnjo izdajo, na drugi strani pa bistveno višje povpraševanje po obveznicah v primerjavi s ponudbo. Morebitni kupci so oddali povpraševanje v višini 16 milijard dolarjev, zahtevana donosnost, merjena s pribitkom na ameriške državne obveznice, pa je bila v primerjavi z zadnjo izdajo nižja za približno 160 bazičnih točk. Večji del sredstev bo namenjen poplačilu obstoječih obveznosti, saj mora država v letošnjem letu vrniti skupno nekaj več kot 3,6 milijarde evrov.

Pogled na borzno tečajnico nam pove, da sta od začetka meseca največjo vrednost pridobili delnici Petrola in Telekom, in sicer 1,4 odstotka, malenkostne pozitivne spremembe pa sta bili deležni tudi delnici Mercatorja in Zavarovalnice Triglav. Cena delnice Krke se je znižala za 1,1 odstotka in včerajšnje trgovanje končala pri 59,65 evra.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi Abanke Vipe, d. d., v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja naložbenega priporočila.