Shirley Temple je filmsko kariero začela pri treh letih, pri petih pa se je že spogledovala s svetovno slavo, ki ji jo je prinesel film Bright Eyes. Po velikanskem uspehu številnih filmov (med njimi Heidi in Curly Top) so začeli prodajati tudi lutke z njeno podobo, oblačila in kuhinjsko posodo. Pri petih letih je kot najmlajša oseba v zgodovini prejela prestižno filmsko nagrado, častnega »mladinskega« oskarja za dosežke na področju otroškega filma.

Foto: YouTube

Pri petih letih je svojo filmsko kariero začel tudi ameriški igralec, producent in režiser Ron Howard. Z igranjem je nadaljeval tudi v poznejših letih – najbolj poznan je po vlogi v humoristični seriji Happy Days. Kot režiser je najbolj znan po filmih Beautiful Mind (Čudoviti um), Rush, kot producent pa po filmih Da Vincijeva šifra in Angeli in demoni.

Foto: YouTube

Jaleel White je najbolj znan po vlogi Steve Urkel v nanizanki Družinske zadeve. Vlogo je dobil pri trinajstih letih, v odraslem obdobju pa se posveča predvsem pisanju scenarijev in režiji.

Kot otroci so se v svet televizijske slave podali Brittney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake in Miley Cirus. Vsi omenjeni še vedno letijo na krilih slave in sooblikujejo pop glasbo.

Igralka Alyssa Milano je svojo igralsko kariero začela pri osmih letih, še sedaj pa je to njen glavni vir zaslužka.

Foto: YouTube

Prikupna Rudy Huxtable iz serie Cosbijevi je odrasla v 34 letno Keshio Knight Pulliam. Ta je igranje skoraj opustila, nazadnje pa se je podala v resničnostni šov.

Pri desetih letih je zaslovel Macaulay Culkin v filmu Sam doma. Sedaj 33 letni mladenič ni več tako priljubljen, predvsem na račun medijev, ki ga prikazujejo v nezavidljivih položajih, v katere so ga domnevno pahnile droge in alkohol.

Dvojčici Mary-Kate in Ashley Olsen sta nas pri svojih šestih mesecih že zabavali na televizijskih platnih televizijske nanizanke Polna hiša. Pri 27. letih sta opustili igranje, saj sta močno vpeti v svet mode.

Anna Chlumsky je pri 11. letih zaslovela z vlogo v filmu My Girl. Od takrat dalje je redno nastopala na televiziji, sedaj, pri 32 letih pričakuje prvega otroka. Na televizijski mreži HBO je sicer precej uspešna z vlogo v nanizanki Veep.

V našem arhivu smo našli tudi nekaj slovenskih mladinskih zvezdnikov, ki pa v odraslem obdobju svojega življenja v večini niso več stopili pred filmsko kamero.

David Sluga je igral Tomaža v filmu Poletje v školjki.

Foto: Bojan Velikonja

Matija Barl je igral prvega Kekca.

Foto: Matej Povše

Matjaž Gruden iz filma Sreča na vrvici.

Foto: Alenka Žavbi

Bogdan Lubej, igral Petra v slovenskem filmu Ne joči Peter.

Foto: Bojan Velikonja