»Sem OLIMPIJSKA PRVAKINJA! Bolje kot to ni mogoče!« je na twitterju v angleščini zapisala Korošica, svoje navdušenje pa je pokazala tudi na facebooku, kjer je poleg zapisa: »Jaaaaaaaaaa! Sem OLIMPIJSKA PRVAKINJA v smuku,“ priložila tudi široko nasmejano fotografijo, nad katero je videti tudi načrt olimpijske proge v smuku.

Prišla sem osvojit zlato, ne srebrne ali bronaste

"Verjela sem v to, odkar sem tu. Prišla sem osvojit olimpijsko medaljo, pa ne srebrne in ne bronaste, ampak zlato, in to sem naredila," je po osvojitvi najžlahtnejše olimpijske kolajne v smuku danes v Sočiju dejala Tina Maze. "Tako, kot se mora!" pa je bil odgovor zmagovalke na vprašanje, kako je slišati, da je osvojila zlato medaljo.

"V smuku enostavno ni bilo prostora za napake, pa še sem zgrešila tu v spodnjem delu, tako da vožnja ni bila perfektna, vseeno pa dovolj za zmago. Želja je bila po zmagi, ampak v zavedanju, da sem spet malo šla po svoje in ker je bila na startu še Ana Fenninger, sem morala počakati. Ampak verjela sem v to in če verjameš, se zgodi," se je smejalo prvi slovenski dobitnici zlate medalje na zimskih OI.

(Foto: Stanko Gruden / STA)

Pred startom jo je skrbelo stanje proge v spodnjem delu

Na vprašanje, ali jo je skrbelo, da bo proga spodaj zaradi previsokih temperatur premehka, je Mazejeva odgovorila pritrdilno. "Seveda me je proga skrbela, ker se pri teh temperaturah spreminja. Trenerji so rekli, da jo bodo spodaj solili in ta dvom smo včeraj rešili, kar se mi zdi zelo pomembno. Tako nisem šla na progo z občutkom, da morda ne bo to to. Če smučaš dobro, se da vedno v vseh pogojih opraviti dobro," je pojasnila.

"Smuči so vedno odlično pripravljene, Andrea (Vianello; op. a.) je najboljši serviser na svetu in same dobre besede lahko povem o njih," je Mazejeva po današnjem uspehu v kraljevski disciplini alpskega smučanja izrecno pohvalila tudi svojo ekipo serviserjev.

V dveh letih v smuku precej napredovala

"Pred dvema letoma sem imela zelo veliko spoštovanje do smuka in takrat si ne bi niti upala meriti na zlato kolajno v smuku, ampak treningi, ki smo jih zadnjih nekaj let v poletnem času opravili v Portillu, so mi veliko dali. Veliko bolj samozavestna sem, manj me je strah teh hitrosti, imam boljši občutek za drsenje. Danes mi je po glavi ves čas hodila moja prva otroška tekma, ki smo jo imeli prav v smuku v Črni. Rekla sem si - če si lahko tam zmagala tako majhna, ko so bili vsi večji za dve glavi, lahko še danes tu," se je spomnila tudi svojih začetkov.

(Foto: Reuters)

»Enostavno moraš verjeti v zmago«

Je pričakovala zmago? "Nežka (Poljanšek, fizioterapevtka; op. a.) me je že včeraj postavila pred dejstvo z vprašanjem, ali mislim, da lahko zmagam. Rekla sem, da so druge dobre, ampak verjamem v to, da lahko zmagam. In enostavno moraš verjeti."

"Z Dominique sva istih let, podobne stvari nama gredo po glavi, včasih tudi preveč. Ona je zelo inteligentna, včasih misli preveč - tako kot jaz, ampak sem ji rekla: vidiš, danes pa se je poplačalo. Tudi ona je imela letos velike težave in ji privoščim zlato, ker jo razumem, skozi kaj se je morala prebiti," pa je dejala o "sodobitnici" zlate medalje, Švicarki Dominique Gisin.

Po prihodu Pinija se je vse obrnilo na bolje

Eden od pomembnih delov sestavljanke, ki je Mazejevo popeljala do tega triumfa, je bila tudi nedavna menjava trenerja: "Mauro (Pini; op. a.) je prinesel določene stvari v ekipo in vse se je za nas obrnilo na bolje. Seveda ni samo to potrebno za uspeh, kot je olimpijska zmaga. Potrebnih je veliko koščkov in šele ko se vsi sestavijo, je lahko slika popolna."

"Moj fokus je bil letos ves čas na olimpijskih igrah in včasih se je bilo težko motivirati ali biti povsem na mestu v svetovnem pokalu. Po lanski sezoni sem vedela, da je vse, kar me zanima, še zlato na olimpijskih igrah. Takrat bo moja slika kot športnice popolna," se je Mazejeva, ki bo zlato medaljo okoli vratu dobila drevi, ozrla tudi na doslej manj uspešno sezono v svetovnem pokalu.

(Foto: Luka Cjuha)