Na gorenjskem koncu so na primer v teh dneh začeli uporabljati oklepna vozila valuk za prevoze civilnega prebivalstva z dna na vrh. Ve se: teh valukov nismo kupovali na višku »gremo-mi-v-nato« evforije, da bi jih v letu 2014 par kruzalo po Kosovu, večina stala v garažah, dva pa se vključila v javno transportno mrežo in vzpostavila redno linijo Zg. Kokra (Povšnar)–Sp. Jezersko (Macesnov most). Da gre za redno linijo, dokazuje tudi obvestilo učencem: »Učenci PŠ Jezersko naj v ponedeljek v šolo pridejo šele ob 9.00, ker je možno, da bo valuk z učiteljicami zamujal,« pri čemer je zamuda ultimativna potrditev dejstva, da gre za javni potniški promet. Ko je država kupovala oklepnike, ni v modus operandi zapisala, da jih bo uporabljala za kaj drugega kot za zagotavljanje aktivne zaščite vojakov, no, danes pa so oklepni avtobusi – kar bi morala biti, glede na stanje večine odročnih cest, od vsega začetka njihova osnovna funkcija. Kot tudi soboški mrliški voz ni imel šopinga v Ikei vpisanega kot osnovno dejavnost...

A zgodovina inovativne uporabe vozil je precej daljša. Tisti nekoliko starejši se še spomnijo znamenite zgodbe s stavko smetarjev v takratni republiški prestolnici Ljubljani. Na pomoč so prihiteli avstrijski smetarji, ki pa menda svojih vozil niso uporabljali zgolj in samo za prevoz smeti iz smetnjakov takrat še ne najlepšega mesta na svetu. O ne, v teh istih smetarskih vozilih naj bi v Slovenijo prišlo orožje za teritorialno obrambo. In ne, v opisu nalog, ki jih zmore smetarsko vozilo, ni nikjer napisan šverc orožja. Morda gre res le za urbano legendo, a ta navsezadnje temelji na pregovorni inovativnosti pri uporabi službenih/komunalnih vozil.

V tehnični knjižici službenega vozila ministrstva za zunanje zadeve v času ministrovanja Dimitrija Rupla prav tako ni pisalo »prevoz pripomočkov za vzdrževanje higiene na površinah domovanja«, pa je Ruplova Meta v prtljažnik veselo tlačila metle, vedra, krpe in drugo čistilniško navlako. Zakaj torej ne bi smel murskosoboški šef komunale v Ikeo po posode in lončke za cvetje z mrliškim vozom? Hudiča, a nimamo javnih uslužbencev prav zato, da krepijo vse mite o naši inovativnosti?