Najdlje od slovenskih klubov so v evropskih tekmovanjih obstali odbojkarji Calcita Kamnika, toda na mednarodnem parketu bodo danes imeli zadnji ples. Proti italijanski Latini so namreč izgubili že na prvi tekmi četrtfinala pokala challenge (1:3), danes pa jih čaka le še formalnost pri naših zahodnih sosedih.

Kakšna je razlika med obema moštvoma, je opazno že ob pozdravu obeh ekip. Italijani imajo v svojih vrstah številne dvometraše in so skoraj za glavo višji od Kamničanov. Še večji razpon je v proračunih klubov ter zaslužkih igralcev. Latina ima same bogato plačane odbojkarje, Calcit pa amaterje, ki poleg igranja odbojke hodijo še v službe ali sedijo v šolskih klopeh. Da Kamničani zares nimajo nobenih možnosti, pa je jasno tudi ob podatku, da so v Italijo odpotovali z zgolj desetimi odbojkarji, ki lahko nastopijo. »Doma sta ostala poškodovana Jernej Stavbar in Žiga Štern, kot turist pa bo šel z nami Klemen Hribar, ki je izrazil željo, da bi bil zraven, vendar zagotovo ne bo igral. Njegov prst je še naprej v slabem stanju, zato ne bomo ničesar tvegali. Če ga bomo usposobili do sobote, bomo presrečni,« je dejal trener Calcita Marko Brumen.

Med igralci Latine je slovenskim poznavalcem odbojke morda najbolj znan srbski (občasni) reprezentant Saša Starović. Leta 2011 je bil celo najboljši strelec italijanske lige, toda kasneje je imel obilo težav s poškodbami. Prav zdravstvene težave so preprečile, da bi bil 25-letni Starović že zdaj med najboljšimi odbojkarji na svetu. Čeprav ni redno v državni reprezentanci, pa mu je za Srbijo uspelo nastopiti na številnih velikih tekmovanjih. Tako ima tri odličja na evropskih prvenstvih, med drugim zlato z EP 2011 in bronasto z EP 2013, ko je Srbija v obeh primerih v skupinskem delu igrala tudi proti Sloveniji. Zdaj želi spet med najboljše. Na zadnji tekmi italijanske lige je denimo dosegel kar 37 točk.

»Resnično gre za dobro ekipo, ki je bila očitno nekaj časa v krizi. Vsaj v domačem prvenstvu. Za nas se je morala ta pot v pokalu challenge prej ali slej končati, toda že do zdaj smo z njo lahko zadovoljni. Iskreno rečeno, bolj kot o tekmi z Latino razmišljamo o sobotnem obračunu s Panvito in drugih tekmah v modri skupini,« je še razmišljal Brumen, ki je imel skupaj s svojo ekipo v zadnjih tednih izredno naporen ritem tekem. Poleg dvobojev v pokalu challenge je Calcit namreč nastopal še v slovenskem pokalu ter državnem prvenstvu.

Latina je sicer kraj v bližini Rima, ki ga je leta 1932 ustanovil Benito Mussolini, a takrat še pod imenom Littoria. Kraj se je nato preimenoval leta 1946. »Mi se gremo v Italijo predvsem učit, poleg tega bomo skušali popraviti kakšno zadevo s prejšnje tekme. Dejstvo je, da bomo igrali proti boljši ekipi. Naši igralci se morajo na takšne tekme šele navaditi, lahko bi rekel, da je to del izobraževalnega procesa, ki ga je treba prej ali slej doživeti,« je še povedal kamniški trener.