Na občini sanjajo o ničnosti pogodbe

Spomnimo: konec lanskega leta je v Novem mestu završalo, ko je občinska uprava za najemnino in stroške prostorov za RIC predvidela vratolomnih 600.000 evrov, opozicija pa je zahtevala prekinitev 20-letne pogodbe, ki sta jo junija 2011 sklenila Mestna občina Novo mesto in družba Protekt Dolenjska. Župan Alojzij Muhič in direktor Protekta Matija Bradač sta večkrat sedla za pogajalsko mizo, da bi dosegla dogovor, nazadnje sta se pogovarjala o začasnem znižanju najemnine za slabo petino, a župan je konec decembra presenetil z odločitvijo o spodbijanju veljavnosti pogodbe na sodišču.

Občina je tako januarja napoved tudi uresničila in na novomeško okrožno sodišče vložila tožbo, s katero zahteva, naj sodišče ugotovi, da je sklenjena najemna pogodba nična. Če sodišče predlogu ne bi sledilo, je občina postavila še podrejeni tožbeni zahtevek, s katerim je zahtevala spremembo posameznih členov pogodbe.

A Bradač, ki je bil med pogajanji prepričan, da so tik pred sklenitvijo dogovora, se je odločil vrniti udarec in je že konec decembra vložil predlog za izvršbo. Kot pojasnjuje, mu občina do danes dolguje že okoli 400.000 evrov, saj od avgusta lani najemnine in stroškov niti delno ne plačuje več. Po njegovih besedah se občina ne drži pogodbenih določil in račune zavrača, ne zato ker jih ne more plačati, ampak ker jih noče. Sodišče je zdaj prikimalo Protektu Dolenjska in izdalo odločbo o izvršbi denarnih sredstev in premičnega premoženja Mestne občine Novo mesto v višini dobrih 170.000 evrov.

Bodo čakali na pravnomočnost ali iskali mirno rešitev?

Na novomeški občini pravijo, da izvršba še ni pravnomočna, in poudarjajo, da je sodišče predlogu Protekta Dolenjska sicer ugodilo, vendar je na podlagi zaslišanja dveh občinskih uslužbencev dovolilo zgolj izvršbo na sredstva, ki mesečno presegajo dobra dva milijona evrov, kolikor občina potrebuje za nemoteno delovanje. Prav tako ni dovoljena izvršba na sredstva, ki so namenjena odpravi posledic naravnih nesreč, ter na državna in evropska sredstva.

Bradač, ki je odločbo sodišča prejel pred dvema dnevoma, še vedno upa na mirno rešitev. »Naš cilj ni, da se denar občini vzame, radi bi le, da spoštuje določila podpisane pogodbe in plačuje najemnino,« pojasnjuje. Danes se bo tako srečal z novomeško podžupanjo Mojco Špec Potočar. »Pričakujem predlog o načinu plačila dolga, mi pa smo pripravljeni pristati tudi na odlog plačila glede na možnosti, ki jih ima občina, vendar na pošten način in ne prek sodišča,« še pravi Bradač.