Franc Kangler, Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko in Boštjan Ferk: to so po neuradnih podatkih osebe, ki so jih kriminalisti NPU postavili na seznam utemeljeno osumljenih zlorabe položaja in pravic v postopku izbora javno-zasebnega partnerja za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru.

Eisenhut je direktor urada za komunalo mariborske občine. V letih 2010 in 2011 naj bi s Kanglerjem pripravila in izdala javni razpis ter imenovala komisijo za izbor izvajalca na javnem razpisu. Nanj sta se prijavili Iskra Sistemi in Javna razsvetljava. Po prepričanju kriminalistov je bil razpis pisan na kožo družbi pod vodstvom Dušana Šešoka, s katerim je nato mariborska občina sklenila pogodbo, katere vrednost se je z začetnih 5,6 milijona evrov povzpela kar na 30 milijonov evrov.

Med drugim je bilo v nasprotju z zakonodajo to, da je občina izvedla posel kot javno-zasebno partnerstvo, v svojem bistvu pa je bil ta posel klasično javno naročilo. V drugi fazi razpisnega postopka je bistveno razširila predmet javno-zasebnega partnerstva, vrednost naložbe pa se je skoraj pošesterila. Občina pa bi morala razpis že na začetku končati kot neuspešen, ker se nanj niso prijavili najmanj trije kandidati. A tega ni storila, temveč je posel nadaljevala z Iskro Sistemi. tk