Po tekmi moških v zasledovanju na 12,5 kilometra ni veliko razlogov za zadovoljstvo. Prvi slovenski adut Jakov Fak je zgrešil kar šest strelov in končal na 31. mestu.

Da. Fak je v preveliki želji, da bi zmanjšal luknjo do najboljših, na prvem streljanju, ko so favoriti zadeli vse tarče, tvegal preveč in naredil dve usodni ter šolski napaki. Vsak pameten biatlonec ve, da z dvema zgrešenima streloma ni več možnosti za kolajno. Če bi se dobro zbral in nato trikrat ustrelil ničlo, bi se morda prebil med deseterico. Škoda, da je tudi v nadaljevanju delal nove napake, kar ni najboljše za glavo tekmovalca. To je tekma, ki jo je treba čim prej pozabiti in se zbrati za naslednjo. Vsaka tekma je nova priložnost. Poglejte le razplet pri vrhu s srebrnim Čehom Moravcem in bronastim Francozom Beatrixom. Če bi stavil nanju, bi veliko zaslužil.

Prvi mož slovenske vrste je bil tako Klemen Bauer na 24. mestu s štirimi kazenskimi krogi.

Vesel sem zanj, da je napredoval za dve mesti glede na to, da ni tako natančen strelec kot Fak. S tem nabira točke, ki so potrebne za nastop na tekmi s skupinskim startom. Če bo še na 20 kilometrov med najboljših trideset, bo nastopil v najbolj spektakularni dirki sporeda.

Janez Marič je bil s tremi zgrešenimi streli celo najboljši strelec v slovenski vrsti, a je končal šele na 49. mestu.

To je pravzaprav narobe svet. Poškodba hrbta ga je očitno tako vrgla iz ritma treningov, da v teku ni konkurenčen. Veselita hitra teka Faka in Bauerja, kar je pohvalno glede na to, če moraš že pred prvim klancem zaradi napake na strelišču v kazenski krog.

Tekmovalci so pohvalili pripravo smuči.

Pohvale servisu. Le redko imamo tako odlične smuči, zato mi je zelo žal, da jih fantje niso znali izkoristiti. V biatlonu ena napaka ne pomeni enega mesta nazadovanja, ampak deset, dvajset, celo trideset.

Kako boste izkoristili dva prosta dneva do tekme na 20 kilometrov?

Najprej bomo vse skupaj prespali, da se glave ohladijo. Nato se bomo usedli in pogovorili. Izkupiček tekme ni nobena tragedija. Nismo edini razočarani, ampak še marsikdo drug. Predvsem Rusi, ki imajo med moškimi odlično ekipo, pa so znova ostali brez kolajne.

Fantje pravijo, da je pred njimi najtežja tekma olimpijskih iger.

Ni dvoma. Proga za preizkušnjo na 20 kilometrov je izjemno zahtevna. Če bo sneg še naprej tako mehak in počasen, bo vse skupaj še bolj grozno. Upamo, da se bo vreme ohladilo. Proga za fante je težka, za ženske bo še hujša, saj so klanci za nežnejši spol enaki, le spustov in ovinkov je malo manj. Ker sta Bauer in Fak dobro tekla, upam, da bosta zelo konkurenčna v teku. To pomeni, da je v streljanju dovoljen največ en zgrešeni strel, in treba je upati, da bodo tudi tekmeci zgrešili.

Danes bo na tekmi v zasledovanju nastopila Teja Gregorin, ki bo startala s petnajstega mesta.

Teja je vroča. Zaveda se velike priložnosti, ker lahko hitro teče in je umirjena na strelišču. Ker starta 20 sekund za drugouvrščeno, ima lepo priložnost za napredovanje za pet, deset mest. jo