Ozračja po četrtem mestu na OI si takoj po tekmi v ekipi Tine Maze ni težko predstavljati. Črnjanka je včeraj zapravila izjemno priložnost, da bi v prvi končni disciplini osvojila prvo kolajno. Po smuku je imela Korošica izvrstno izhodišče, saj je zaostajala le za Američanko Julio Mancuso in Švicarko Laro Gut, čez dobre tri ure pa je kolajno zapravila v slalomu. Disciplini, v kateri je bil olimpijski nastop odsev sezone. V cilj je pridrvela tretja, zaostala za Nemko Mario Höfl Riesch in Avstrijko Nicole Hosp. Lara Gut je v nadaljevanju odstopila, Julija Mancuso pa je pokazala svoje pravo olimpijsko srce, za desetinko ugnala Tino Maze in jo potisnila na četrto mesto. Bron Alenke Dovžan pred 20 leti v Lillehammerju ostaja edina slovenska olimpijska kombinacijska kolajna.

Če bi delali anketo na terenu, ali bo Tina Maze včeraj osvojila svojo tretjo olimpijsko kolajno, bi težko našli koga, ki bi napovedal, da je ne bo. Francoska novinarska kolega sta bila pred slalomom presenečena, da Slovenija še ni osvojila zlate olimpijske kolajne. Zapisovala sta si ime Jure Franko in kasnejšo tridesetletno slovensko zgodovino osvajanja odličij. Vse sta imela pripravljeno za krasno zgodbo, saj sta bila prepričana, da bo 10. februar dan, ko bo Slovenija na snegu prvič stopila na Olimp.

Pred slalomskim nastopom je na tribuno za gledalce za Tino Maze prišel navijat tudi Peter Prevc (Tina je njegov srebrn olimpijski nastop prespala), preden se je odpravil v dolino, kjer je včeraj končno prejel srebrno kolajno. Nežka Poljanšek nam je na poti do ciljnega prostora dejala, da je vse v najlepšem redu. Pozitivna energija ni pomagala, da bi najboljša slovenska športnica dvema srebrnima kolajnama iz Vancouvra dodala novo odličje. Tina je smučala preveč zadržano, predvsem v zgornjem delu zahtevne preizkušnje, na kateri nobena smučarka ni imela pravega občutka, kako hitra je, kar se je izkazalo za desetinko prepočasno smučanje. Če sta bili Maria Höfl Riesch in Nicole Hosp ob Tini Maze favoritki, je svoje izjemno mojstrstvo pokazala Julia Mancuso. Prikazala je svoja daleč najboljša nastopa v sezoni ter zbrala dovolj moči, znanja in energije, da se je po štirih letih znova povzpela na superkombinacijski olimpijski zmagovalni oder. Pogled na prva štiri mesta kaže, da so najvišja mesta dosegle izkušene smučarke, stare 29 in 30 let.

»Seveda sem v cilju čakala Julio, če bo izgubila dovolj časa, da bi se jaz povzpela na zmagovalni oder. Izkazalo se je, da s takšnim slalomskim smučanjem, kot sem ga pokazala, to preprosto ni bilo dovolj za uvrstitev na zmagovalne stopničke,« je priznala Tina Maze. »Ne oziram se na dejstvo, da sem za tretjim mestom zaostala za desetinko. Bolj gledam na vse skupaj v smislu, koliko mi je zmanjkalo, da bi zmagala. Lahko sem zadovoljna s smukaškim nastopom, v katerem sem sicer naredila nekaj napak, a je bil na zelo visoki ravni. Na slalomskem ogrevanju sem vnovič smučala dobro, ko pa je prišla tekma, spet nisem bila prava.« Tekmic Črnjanka ni spremljala, vedela je le, da je Nicole Hosp po slalomu prevzela vodstvo z visoko prednostjo. »Ostajam pozitivna. Čakajo me še preizkušnje v smuku, superveleslalomu in veleslalomu, na katerih lahko naredim marsikaj,« je sklenila Tina Maze. Pri odgovorih je bila strpna in profesionalna, medtem ko čestitk v obliki ponujene roke dveh stanovskih kolegov ni sprejela.

Andrea Massi je bil redkobeseden kot le redko kdaj ali nikoli. Imel je razlog. Nekaj minut po tekmi, ko športnica, za katero v zadnjih šestih sezonah daje sleherni atom moči, na olimpijskih igrah doseže četrto mesto, mu ni bilo lahko. Odgovarjal je bolj na kratko, povedal pa je naslednje: »Ne gre za desetinko. Ne vem, kaj se dogaja s tem slalomom. Na smuku je Tina v enem odseku v primerjavi z Julio izgubila več kot pol sekunde. Že tisti odsek v spodnjem delu bi bil dovolj, da bi bila lahko precej spredaj. Slalom je bil težak, a če je bila Julia tretja, se je dalo bolje smučati. Kaj to pomeni? Da smo četrti in da je treba močno odreagirati.«

Svetla točka v slovenskem taboru je bila Maruša Ferk, ki se je uvrstila na rob najboljše deseterice. Kljub odlični uvrstitvi je pokazala, da ima še precej rezerv. Predvsem v smuku, s katerim ni bila preveč zadovoljna (dosegla je 16. čas). Smuk je precej bolje uspel Ilki Štuhec, ki je dosegla enajsti čas. Mariborčanka je napadla tudi na slalomu, a naredila napako in svoj olimpijski debi končala brez uvrstitve. »Nisem zadovoljna s smukom, a moj cilj ostaja uvrstitev med najboljših deset,« je bila po nastopu v smučarski areni Roza Hutor na prvi progi odločna Maruša Ferk. Z boljšim slalomom je cilj tudi dosegla. »Slalomski teren je izjemno težak. Poleg tega je bila zelo težka tudi postavitev. Zelo nas je vleklo na zadnjo plat. Zadovoljna sem, ker sem izpolnila svoj osnovni cilj. Mislim, da mi bo sedaj na olimpijskih igrah lažje, da bom lahko napadla na vsaki tekmi. Tvegala bom na vso moč,« je bila po koncu zadovoljna Maruša Ferk, ki je svojo superkombinacijsko uvrstitev iz Vancouvra izboljšala za pet mest. »Potrudila sem se po najboljših močeh. Z dnevom sem kljub slalomskemu odstopu vseeno zadovoljna, saj mi je uspel dober smuk. Slalomska postavitev je bila zahtevna, preveč me je vleklo nazaj. Imam še nekaj rezerv v smuku,« je svoj olimpijski debi ocenila Ilka Štuhec.

Najboljša trojica je v nadaljevanju popoldneva stopila v novinarsko središče na tiskovno konferenco, na kateri je bila največ vprašanj deležna Julia Mancuso, ki je osvojila kolajno že na svojih tretjih zaporednih igrah. Užitek jo je spremljati pri njenem mojstrskem početju, kako lahko na največji tekmi preseneti celo v slalomu. »Težko opišem, kako me je premetavalo na slalomu. A sem si rekla, da se v boju s slalomskimi specialistkami ne bom predala. Imela sem slabe občutke. Ko pa sem v cilju videla trojko, sem bila navdušena. Zavedam se, da bo že jutri specialna smukaška preizkušnja, na kateri ne bom čutila nobenega večjega pritiska. Imam razlog, da bom lahko odločno napadla,« je povedala Američanka, ki je kolajno posvetila lani preminulemu dedku. Maria Höfl Riesch piše olimpijsko zgodovino že s tretjo zlato kolajno. Včeraj je postala prva nosilka zastave na otvoritveni slovesnosti, ki je v Sočiju postala tudi zmagovalka. »Tako na smuku kot slalomu nisem imela dobrih občutkov, a sem bila očitno dovolj hitra. Težko je bilo, ker sem bila favoritka. Ne obremenjujem se z olimpijskim izkupičkom. Želim le dati na vsaki tekmi svoj maksimum,« je povedala najboljša alpska smučarka olimpijske sezone.