Medtem ko se marsikje še vedno ukvarjajo z odpravljanjem posledic žledoloma, se ljudje ob obilnem deževju že bojijo novih težav, tokrat predvsem poplav in zemeljskih plazov. Gasilci so tako na terenu že črpali vodo iz kleti na Postojnskem, v Logatcu in Tržiču, drugje pa z bregov potokov in hudournikov čistili naplavljeno vejevje. V litijski občini pa so včeraj ponoči pred drsečo gmoto zemlje in drevja trepetali v Goliščah, kjer se je ravno od ceste odtrgalo kakih sto kubičnih metrov namočene gmote, ki je oddrvela proti dolini in s tem nekaj sto metrov nižje zagrozila hiši Ivane Godec in Toneta Tegla v dolini grabna.

»Bilo je okoli 22.30. Ravno sem se stuširal, pa je potrkal gasilec in rekel, naj se oblečeva in zapustiva hišo, ker prihaja plaz. Potem smo vso noč preživeli zunaj in opazovali, kaj se bo zgodilo, medtem ko so gasilci odstranjevali zemljo z dvorišča,« je burno noč opisal Tegel in dodal, da jih je takšnega scenarija strah ob vsakem deževju. Tokrat so imeli srečo, da je zemeljska gmota oddrvela mimo hiše, da se kaj takšnega ali še hujšega ne bi več zgodilo, pa je litijski župan Franci Rokavec obljubil, da se bodo takoj lotili sanacije grabna. »Da se plaz ne bo širil, bomo takoj položili folijo in zagotovili ustrezno odvodnjavanje v grabnu, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, pa bo sledila dolgoročna sanacija,« je povedal Rokavec.

Odsek ceste, kjer se je odtrgal plaz, je sicer prevozen, a za zdaj na lastno odgovornost, so povedali krajani, ki imajo sicer na voljo še obvoz v dolino čez Zgornje Golišče. »Pod cesto so že bile razpoke, vendar nismo mogli vedeti, ali gre res za plaz, potem pa se je vse skupaj odtrgalo. Skrbelo nas je, da ne bi odneslo tudi ceste. Takoj sem po telefonu poklical Godčevo, ki je najbolj ogrožena, a se ni oglasila, ker je bilo že pozno, nato pa še gasilce, ki so bili v desetih minutah tukaj in šli takoj v akcijo,« je povedal krajan Golišč Miro Klopčič, ki je stanje na terenu spremljal ponoči in včeraj čez dan, če bi se stanje morda še poslabšalo in bi načelo tudi cestišče.

Težavam, ki jih zadnje dni povzroča vreme, namreč še ni videti konca. Na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) tako opozarjajo, da bi danes zaradi obilnih padavin lahko poplavljale reka Vipava s pritoki in manjše reke na Goriškem, prav tako bosta še naraščali Krka in Ljubljanica, povečevale se bodo tudi ojezerjene površine na območjih kraških polj na Notranjskem in Dolenjskem. Na URSZR pa zaradi večjih količin drevja in vejevja v vodotokih opozarjajo na povečano poplavno ogroženost po vsej državi.