S šolskimi torbami v oklepnike

»Že konec prejšnjega tedna smo se začeli zanimati pri starših, če bi bil kdo pripravljen pod streho vzeti koga od učencev z Jezerskega. Odziv je bil nad pričakovanji, prijetno smo bili presenečeni. Deset jezerskih otrok je prespalo pri sošolcih, preostali pri sorodnikih ali prijateljih. Podružnična šola v Kokri je danes še zaprta, odprli jo bomo jutri, odprta pa sta tako podružnična šola na Jezerskem kot tamkajšnji vrtec,« je včeraj dejala pomočnica ravnateljice OŠ Matije Valjavca Petra Lesjak.

»Ljudje me imajo za precej trdega človeka, ampak ko sem včeraj s starši pospremil otroke, ki so z nahrbtniki in šolskimi torbami šli v oklepnike Slovenske vojske, so mi prišle solze v oči. Stanje pri nas se počasi normalizira in če bomo v nekaj dneh res lahko odprli cesto, bo življenje spet normalno in lahko se bomo začeli ukvarjati z odpravo posledic naravne nesreče,« pa je dodal župan Jezerskega Jurij Markič, ki se ni pozabil zahvaliti gasilcem, civilni zaščiti, vojakom, medijem in predvsem sosedom tako v Preddvoru kot na avstrijski strani. »Danes zjutraj sem govoril s predsednico koroške deželne vlade in le še nekaj politične volje bo očitno potrebne, da bi Jezersko priključili na avstrijsko električno omrežje. Potrebna je le žica od hiške avstrijske do naše obmejne policije in dobili bomo 'pravo' elektriko. Tako bi lahko, če bo vse po sreči, kmalu v dolino odpeljali agregate in valuke v vojašnice,« je še dodal Markič.

Najnevarnejše padajoče skale

Cesta proti Jezerskemu je zdaj odprta do približno polovice, kar pomeni, da je dostopna vas Kokra, Jezersko pa še ne. So pa včeraj začeli nekakšni zasilni javni prevoz, ki v službe zdaj končno lahko vozi tudi zaposlene. Z Jezerskega do Kanonirja je organiziran avtobusni prevoz, prek štirikilometrske cestne zapore, od Kanonirja do avtobusne postaje v Kokri, so za prevoz poskrbeli z vsemi petimi vojaškimi oklepniki, od avtobusne postaje v Kokri do avtobusne postaje v Tupaličah pa vozi vojaški avtobus. Nadaljuje se čiščenje ceste, največ težav bo s padajočimi skalami in drevjem na strmi Rekarjevi steni, kjer pomagajo tudi plezalci.

»Na cesti do zapore velja poseben režim, omejitev je na 40 kilometrov na uro, cesta je še vedno podobna gradbišču, na njej je veliko gradbenih in tovornih vozil ter vojaških oklepnikov. Zato upoštevajte vsa navodila in se po cesti vozite le v nujnih primerih, sicer pa uporabljajte javni prevoz. Podobno bo tudi s cesto naprej do Jezerskega, ko bo enkrat odprta,« pa je opozoril Aljoša Jazbec, policijski prometni inšpektor PU Kranj.

Manjka srednje močnih agregatov

Na prizadetih krajih se te dni najbolj bojijo zamašenih vodotokov, a so ekipe Agencije za okolje že na terenu. »Vodotoke so najprej očistili v Poljanski dolini, tako da smo 'preživeli' deževje brez poplav, zdaj so že v dolini Kokre. Cesta do Sovodnja je za silo odprta, ta hip najbolj nujno potrebujemo pet srednje močnih agregatov,« pa je stanje na drugem koncu Gorenjske opisal poveljnik CZ na Gorenjskem Jernej Hudohmet.