V boju za zmago je bil 25-letni Martin Fourcade celo tekmo v vodilni skupini. Ko sta bila na zadnjem streljanju na strelišču skupaj z Avstrijcem Dominikom Landertingerjem, in je Avstrijec zgrešil dvakrat, Fourcade pa zadel vseh pet strelov, je bilo jasno, da si bo Francoz priboril prvo zlato medaljo. Že na strelišču si je vzel trenutek za slavje in pred odhodom v zadnji krog pozval navijače, naj navijajo zanj. Fourcade je edinkrat zgrešil na tretjem strelskem postanku, kjer pa sta morala v kazenski krog tudi Landertinger in Čeh Jaroslav Soukup.

Neopazna je bila vloga Moravca, ki je tekel nekoliko počasneje od tekmecev in bil ves čas nekoliko za najboljšimi, a je zadel prav vseh 20 strelov in z osmega mesta prišel do srebra. Na koncu je bilo odprto le vprašanje brona, kjer pa je Beatrix obdržal majhno prednost pred legendarnim 40-letnim Bjoerndalnom, ki se je potegoval že za svojo 13. olimpijsko medaljo, kar bi bil nov rekord v zgodovini iger. Dolgo je bil na veselje domačega občinstva v tekmi za bron tudi Jevgenij Ustjugov, ki pa je v končnici popustil.

Razočaranje v slovenskem biatlonskem taboru

Po zasledovalni tekmi vlada v slovenskem taboru veliko razočaranje. Zaradi dobrega izhodišča po sprintu, predvsem Jakova Faka, so bila pričakovanja velika, a na koncu so Slovenci celo ostali brez uvrstitve med najboljših 20, Klemen Bauer je bil s 24. mestom najboljši.

"Jasno je, da smo razočarani, a nismo edini. Čeprav še nisem govoril ne s fanti ne s strelskim trenerjem Tomašom Kosom in ne vem veliko, kaj je šlo narobe, pa je vidno, kje smo delali napake. Streljali smo slabo, drugi niso grešili in rezultati so taki, kot so. Klemen si sicer zasluži pohvale, nepričakovano je celo pridobil dve mesti, razočarani pa smo predvsem nad dosežkom Jakova. Očitno si je želel preveč," je dejal trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Fak pregorel v želji po medalji

Fak je po sprintu zasedal deseto mesto, upanje, da bo uvrstitev popravil in se približal kolajnam, v kar je verjel Velepec, pa se je razblinilo že na prvem streljanju. Leže je zgrešil dva strela, s tem je bilo konec sanj o vrhunski uvrstitvi. Sam biatlonec se sicer s tem ni strinjal, upanja ni izgubil, saj je menil, da možnosti obstajajo, toda na strelišču je ponavljal napake in drsel po razpredelnici navzdol, končal je na 31. mestu.

"Enostavno sem delal napake, ki se niso dale popraviti, želel sem si veliko več. Najbrž sem pregorel v želji. Nekako bi si želel, da bi bila tekma že včeraj, raje vidim, da so tekme bolj pogosto. Preveč časa sem imel za razmišljati, preveč sem bil motiviran. Vseeno bi moral narediti boljši rezultat. Nisem ga in s tem se bo treba sprijazniti," je dejal Fak, ki je razočaran zaradi slabega streljanja (skupno je zgrešil pet strelov): "Precej lažje bi bilo, če bi napake na strelišču delal na koncu, a jaz sem jih delal ves čas, tako da sem vedno bil v novih težavah. Res težko govorim, da sem v dobri formi, a poskušam iz telesa, ki po zdravstvenih težavah ni v najboljšem stanju, povleči največ. Nisem se predajal, a strelišče je bilo usodno."

Bauer hitro tekel, a preslabo streljal

Najboljši Slovenec in edini, ki ni bil slabe volje, je bil tako Bauer, ki je na strelišču zgrešil štirikrat, a imel zelo hitre smuči. "Bila je dobra tekma. Odločno sem se pognal s starta, hitro sem videl, da so smuči dobro pripravljene, kar je bilo tudi odločilno, da sem pridobil dve mesti. Lahko bi bilo še boljše, zaradi strelišča grenak priokus obstaja, toda razočaran definitivno nisem. V tem trenutku je to, to. Na treningih vidim, da mi gre dobro, po tej poti moram nadaljevati, pa bo mogoče prišlo tudi do razcveta. Moram si bolj zaupati in ostati miren," je imel mešane občutke Bauer, ki se tako kot kolega iz reprezentance boji zelo zahtevne, naslednje preizkušnje na 20 kilometrov.

Marič se muči iz tekme v tekmo

Janez Marič je bil s tremi zgrešenimi streli celo najboljši slovenski strelec, kar pa mu ni prav nič v tolažbo, saj je končal na 49. mestu: "Ko vidim, na katerem mestu sem, me nič ne more potolažiti. Mučim se iz tekme v tekmo. Pogoji na progi so bili težki, sneg se je prediral, so pa bile boljše razmere na strelišču, saj vetra ni bilo. Vsekakor pa ne morem govoriti o razočaranju, tako kot sem lahko govoril na treh prejšnjih igrah, ko so bila pričakovanja večja."