Kriminalisti so ugotovili, da sta dva osumljenca iz Mestne občine Maribor (MOM) zlorabila položaj, ko sta leta 2010 in 2011 vsak iz svojega delovnega področja pripravila in izdala javni razpis ter imenovala komisijo za izbor izvajalca na javnem razpisu. Ta je bil pripravljen tako, da je bila leta 2012 kot najugodnejši ponudnik izbrana gospodarska družba iz Ljubljane, s katero je nato MOM sklenila javno zasebno partnerstvo ter pristopila k izvrševanju nalog iz javnega razpisa, katerega vrednost se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov, sporočajo iz policije.

Neuradno: Med ovadenimi tudi Kangler

Pri kaznivem dejanju sta imela pomoč predstavnika družbe iz Ljubljane in direktorja inštituta iz njene okolice, ki sta jima delila nasvete, navodila in ju usmerjala, kako pripraviti razpis, da bi bila kot najugodnejša ponudba bila izbrana ravno ta družba.

Po neuradnih informacijah časnika Večer naj bi bila z mariborske občine ovadena nekdanji mariborski župan Franc Kangler in Vili Eisenhut, ki je še vedno vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor. Kot še piše časnik, pa naj bi bila ovadena tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk ter projektni vodja trženja iz Iskre sistemi Tomaž Vrčko. Predsednik uprave družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok naj ne bi bil med ovadenimi.

Projekt Kanglerja odnesel z županskega stolčka

Kot je znano, je Mestna občina Maribor leta 2012 pogodbo za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v mestu sklenila z družbo Iskra Sistemi, pri projektu pa je kot svetovalec sodeloval Inštitut za javno-zasebna partnerstva s sedežem v Turjaku. Projekt je takrat zaradi množičnih protestov v Mariboru odnesel župana Franca Kanglerja in njegovo mestno upravo.

Medtem ko se ostali doslej na prošnje za komentar še niso odzvali, na MOM pa nimajo podatkov o ovadenih, je Kangler za STA sprva dejal, da nima nobenih podatkov, saj da ni več iz mestne občine in zadevo težko komentira. Kot je nato znova zatrdil, sam pri projektu ni sodeloval, saj so vse delale strokovne službe.

Kangler: Kaj so delale strokovne službe, pa ne vem

»Nikoli nisem imel stika s komerkoli, razen enkrat, ko so prišli predstavit projekt na občino, sem jih sprejel in nato napotil na urad za komunalo. To so vse moje aktivnosti, ki sem jih v zvezi s tem imel. Še pogodbe nisem podpisal, pač pa jo je podžupan Janez Ujčič. Kaj so delale strokovne službe, pa ne vem,« je dejal Kangler.

Ob tem je še potrdil, da je bil v zvezi s poslom zaslišan na NPU, kjer naj bi mu policistka očitala, da se je pogovarjal z vodstvom Iskre in to takrat, ko so jim predstavljali projekt. Če je to kaznivo, potem sem pač kriv, da sem se pogovarjal, je še dejal Kangler.

Odziv MOM

Nove mestne oblasti razplet dogodkov ne preseneča, saj je po njihovem mnenju posel poleg nezakonitosti, ki kaže na ničnost sklenjene pogodbe, obsegal vrsto dejanj in domnevno klientelističnih in koruptivnih povezav nekdanjega župana, so sporočili iz MOM.

Kot so ob tem dodali, je potrebno počakati na uradno informacijo, zoper katere izmed posameznikov so doslej vložene ovadbe. "Žal se v praksi kar največkrat pripeti, da organi pregona lahko pridobijo le dokaze zoper izvrševalce navodil nadrejenih, ne pa tudi zoper tiste, ki so s svojimi odločitvami spravili zaposlene v izvrševanje nezakonitih dejanj," so na občini zapisali v odzivu.