Mazejeva je bila tretja po smukaškem delu superkombinacije. Na smuku je bila najhitrejša na vseh vmesnih časih, nato nekoliko popustila v zmehčanem spodnjem delu ter za takrat vodilno Švicarko Laro Gut ob prihodu v cilj zaostala 39 stotink. Do konca smuka pa jo je prehitela le Američanka Julia Mancuso za 86 stotink sekunde.

Mancusova boljša za pičlo desetinko sekunde

Slalomski boj za kolajne v superkombinaciji je Mazejeva začela s prednostjo 18 stotink sekunde. A je ob prvem merjenju vmesnega časa precej izgubila (+0,44), ob drugem merjenju je vpisala zaostanek 43 stotink, ob prihodu v cilj pa je imela tretji čas z zaostankom 63 stotink sekunde. Upi na vsaj bronasto kolajno so še ostali živi po odstopu Gutove. Nato pa je nastopila nosilka treh olimpijskih medalj Mancusova, najhitrejša po smukaškem delu, ki je že sredi slalomske proge izgubila boj za zlato kolajno s Höfl-Rieschevo, a je bila ob prihodu v cilj vseeno zadovoljna, saj je dobila boj za bron ter najboljšo Slovenko prehitela za pičlo desetinko sekunde.

Američanka je v tej disciplini pred štirimi leti osvojila srebro, tudi v Sočiju ostaja med dobitnicami kolajn. Drugo olimpijsko srebro je osvojila Avstrijka Nicole Hosp, ki se je na stopničke zavihtela z osmega mesta po smuku. Avstrijska veteranka je bila srebrna na igrah v Torinu leta 2006. Mojstrsko slalomsko predstavo je prikazala vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Höfl-Riescheva, peta po smuku je v brezhibnem nastopu na drugi progi osvojila svojo še tretjo olimpijsko zlato kolajno, po šampionskih naslovih v superkombinaciji in slalomu izpred štirih let v Vancouvru. Na slalomski progi je Nemka vpisala tretji čas, Hospovo pa je ugnala za 17 stotink sekunde oziroma 40 stotink skupno.

(Foto: Reuters)

Tako Ferkova kot Mazejeva izboljšali uvrstitev iz Vancouvra

Bolj slaba uteha je, da sta obe Slovenki, ki sta prišli v cilj, izboljšali svoji uvrstitvi izpred štirih let iz Vancouvra. Mazejeva je superkombinacijo v Whistlerju leta 2010 končala na petem mestu, tokrat pa je bila četrta, a brez tako želene kolajne, ki jo je napovedovala. Mazejeva je favoritinja za kolajne tudi v naslednjih štirih disciplinah v Sočiju.

»Upala sem, da se mi bo sešlo, a se ni. Takšno smučanje ni bilo dovolj za to, kar sem danes želela. Ne krivim drugih, ampak sebe,« je v izjavi za Televizijo Slovenija dejala Črnjanka.

»S takim slalomskim smučanjem pač ne gre. Nisem našla ritma, kot bi si ga želela. To enostavno ni bilo dovolj za zmago. Bronasto medaljo sem izgubila v zgornjem delu slalomske proge. Ta je bila zahtevna, težka. Začetek je bil strm, snežna podlaga je bila drugačna kot na ogrevanju in nisem našla pravega občutka," je po tekmi pojasnila Mazejeva.

Bolj je bila Mazejeva zadovoljna z današnjim nastopom v smuku, kjer je bila tretja za Mancusovo in Gutovo. Na večini odsekov je bila povsem pri vrhu, en sam slabši odsek pa ji je vzel štiri desetinke. "Smuk ni bil izvrsten. Sem delala še napake, ki jih moram popraviti pred specialnim smukom. Tako zgoraj kot tudi spodaj sem naredila manjšo napako. Preveč sem rezala linijo in sem izgubila malo hitrosti. Neverjetno, kako tako majhne napake vplivajo na izid, tam sem izgubila par desetink. Drugače je bil smuk dober. Današnji nastop je potrebno predelati in potem iti naprej. Pred nami so še smuk, superveleslalom in veleslalom, kjer lahko naredim še veliko," se je na naslednje olimpijske nastope ozrla Mazejeva.

Massi: Ne vem, kaj Tina se prepira s tem slalomom

Potem, ko je bila Tina Maze še tretja po smuku, pa so bili po končnem četrtem mestu razočarani tudi v njeni ekipi. "Ni bila le desetinka. Po izidu je to sicer res, ampak precej stvari je bilo. V smuku je na enem odseku izgubila skoraj pol sekunde. Že tisti odsek bi ji zagotovil veliko prednost v boju za zlato. Smuk je bil dober, ampak le en odsek, ko je izgubila hitrost in je ni prenesla v spodnji del, je bil dovolj. Slalom je bil težak, ampak če ga je Julia Mancuso tako dobro opravila, potem se ve, da je bilo mogoče. Ne vem, kaj se prepira s tem slalomom. Tekme je konec, bili smo četrti in sedaj je potrebno res dobro reagirati za naprej," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Razočaran je bil tudi Mauro Pini, ki je od začetka januarja trener Mazejeve. "Ena desetinka preveč, tako je. Dopoldne smo bili na najboljšem možnem položaju. Morala pa bi bolje opraviti slalomski nastop, ki je bil ključen. Preveč časa je potrebovala, da se je vključila v tekmo. Preveč je izgubila v zgornjem delu, kjer smo izgubili medaljo. Po ogledu proge smo ji dejali, da naj smuča, kot zna, enostavno. Toda borila se je proti progi. Na slalomu ostaja neka blokada, ne steče ji in ne steče. Upali smo, da bo napredovala, čeprav je blizu. Na smuku pa je bila zelo dobra. Naredila je nekaj napak, ki pa jih ta proga ne dovoljuje. Še vedno čakamo, da bo opravila najboljši smuk, še vedno dela majhne napake. Upam, da bo to v sredo, ko bo na programu smukaški boj za odličja, popravila. Julia Mancuso tokrat ni imela kaj izgubiti, poskusila je, šla po progi po svojih najboljših močeh in je osvojila odličje. Tekme je konec, pozabiti jo moramo in se povsem osredotočiti na smuk, pred katerim smo lahko prepričani vase," pa je ocenil Pini.

Štuhčeva: Včasih se izide, drugič ne

Ferkova je za pet mest izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah, ko je bila pred štirimi leti 15., prav tako v superkombinaciji. Ferkova ni bila zadovoljna s svojim nastopom, čeprav je izpolnila cilj - uvrstitev med prvo deseterico. Po smuku je bila 17. "Po ne najbolj posrečenem smuku mi je za slalom preostal le še napad vse do cilja, da bi prevzela trenutno vodstvo. Žal se to ni zgodilo, saj so druge tekmovalke dobro opravile svoje delo," je za slovensko televizijo po tekmi dejala Ferkova.

Tretja Slovenka Ilka Štuhec je lahko zadovoljna s smukaškim delom, ko je vpisala 11. čas z zaostankom 1,58 sekunde. V slalomskem delu je odstopila po prvem merjenju vmesnega časa in uvodni olimpijski nastop končala brez uvrstitve. Ilka Štuhec, ki je bila po smuku 11., je na slalomu odstopila. "Slalom je pač slalom: včasih se izide, drugič ne," je dejala Mariborčanka.