Mladi Trboveljčani, stari do 30 let, bodo lahko še letos prišli do stanovanj bistveno ugodneje, če bodo le pripravljeni tudi sami kaj prispevati k njihovi obnovi. Mladinski center Trbovlje (MCT) in stanovanjsko podjetje Spekter sta se namreč dogovorila, da jim bo Spekter odstopil stanovanja, starejša od 60 let, ki so v tako slabem stanju, da jih ne smejo oddajati na razpisu za neprofitna stanovanja. Takšnih stanovanj ima Spekter več kot 200, letos pa naj bi jih MCT mladim s posebnim razpisom oddal vsaj pet, je povedala Karmen Murn, direktorica MCT, kjer so projekt poimenovali Gremo mi po svoje.

»Skupaj z mladimi bomo obnovili stanovanja, mladi pa bodo nato za najem kandidirali na posebnem razpisu. Ker pa bodo sami pomagali pri obnovi stanovanj, bodo plačevali bistveno nižjo najemnino, ki bo za stanovanja, velika okoli 50 kvadratnih metrov, znašala nekje med 60 in 80 evri,« je pojasnila Murnova in dodala, da bo Spekter financiral obnovo vodovodne in električne instalacije ter priskrbel nekaj materiala, druga sredstva in material pa bodo poskušali pridobiti od donatorjev oziroma pri ljudeh, ki bodo obnavljali stanovanja in bodo pripravljeni še uporabne stvari podariti mladim, ki si nakup opreme težje privoščijo. Mladinski center bo sicer za projekt raziskal tudi možnosti pridobivanja evropskih sredstev, je še povedala Murnova.

Spekter in MCT bosta v prihodnjem mesecu uredila pravne formalnosti, nato pa bodo v MCT izbrali prvo stanovanje, ki ga bodo pilotno obnovili ter s tem predvideli trajanje obnove preostalih stanovanj. Ta bodo izbirali med najbolj ohranjenimi praznimi stanovanji na Tereziji, Nasipih in na Vodenski cesti. »Obnova vodovodne in električne instalacije bo trajala predvidoma dva meseca, vse drugo bi lahko mladi prostovoljci in zainteresirani za najem obnavljali poleti, tako da bi bile prve selitve možne jeseni ali najkasneje do konca meseca,« je pojasnila Murnova.

Korist za vse

Od takšne mladinske stanovanjske politike bodo imeli korist ne le mladi, ampak tudi Spekter, ki nima sredstev za celovito prenovo vseh dotrajanih stanovanj, še vseeno pa je bolje, da stanovanja niso prazna, je povedala Tadeja Breznikar, v podjetju zadolžena za marketing. Med občani namreč do zdaj ni bilo kakšnega posebnega zanimanja za tovrstni najem teh stanovanj, ker bi vsi raje živeli v novejših in opremljenih stanovanjih, četudi si morda tega ne morejo privoščiti. Tako so denimo imeli tudi primer, ko je nekim najemnikom grozila deložacija, pa vseeno niso sprejeli ponudbe za selitev v eno od teh starejših stanovanj. V Spektru so tako veseli, da bodo lahko prispevali vsaj k reševanju stanovanjske problematike mladih. Ti bodo lahko stanovanja najeli za prehodno obdobje, za kakšno leto, kar jim bo pomagalo pri postavljanju na lastne noge, je prepričana Breznikarjeva.

Tako v Spektru kot v MCT si želijo, da bi projekt zaživel in bi ga lahko sčasoma širili še v druge slovenske kraje, najprej v Zagorje in Hrastnik, dobre prakse in izkušnje pa bodo delili tudi med druge slovenske mladinske organizacije.