Eden največjih slovenskih adutov za olimpijsko kolajno Jakov Fak je strelsko sanjsko začel svoj biatlonski pohod. Na sprinterski preizkušnji na 10 kilometrov, na kateri je branil bronasto kolajno z zadnjih iger v Vancouvru, je zadel vseh deset strelov, kljub temu pa zasedel deseto mesto. Po tekmi je bil navzven razočaran, povsem izčrpan, hkrati pa tudi ponosen, da je bil na največji tekmi štiriletnega obdobja po vseh težavah, ki jih je imel v tej sezoni, v igri za najvišja mesta. Z dvignjeno glavo se je ozrl naprej. Že danes bo imel izjemno priložnost, da krepko izboljša svojo uvrstitev, saj se bo na zasledovalni tekmi na 12,5 kilometra pognal v smučino le 33 sekund za najboljšim biatloncem vseh časov. Ole Einar Bjoerndalen je namreč v veličastnem slogu celo z zgrešenim strelom matiral svetovno konkurenco in ob rojakinji Marit Bjoergen že prvi dan olimpijskih dogajanj priboril Norveški drugo zlato kolajno.

»Na tekmi se je izkazalo, da sem imel višja pričakovanja, kot bi jih po vsem, kar se je dogajalo v tej sezoni, lahko imel. Toda takšen sem, saj venomer stremim k najboljšim uvrstitvam. Streljal nisem tako hitro, kot bi v primeru optimalne pripravljenosti, a tako pač je v našem športu. Če nisi stoodstotno pripravljen, se to pozna pri vseh podrobnostih. Nujno potrebujem počitek, da bom lahko danes znova napadel,« je svoj nastop ocenil Jakov Fak. Klemen Bauer je četrto mesto z zadnjih iger zamenjal s 26. »Naredil sem dve klasični napaki na strelišču, da sem v idealnih razmerah obakrat zgrešil zadnja strela. Po štirih zadetih tarčah sem preveč vzhičen in mi popusti zbranost. Očitati si nimam česa in kljub vsemu lahko svoj nastop ocenim za uspešen. Tekaško sem bil na visoki ravni, tako da mi zaostanek obeta lepo izhodišče pred zasledovalno tekmo. Zanimivo je bilo, da sva z Jakovom tekla en krog skupaj, tako da sem se počutil kot na treningu.« Jakov Fak je bil ob skupnem teku manj evforičen: »Lepo je bilo en krog teči skupaj s prijateljem in sotekmovalcem Klemnom, a bi bil precej bolj vesel, če bi bila oba kakšno sekundo hitrejša.«

»Jakov na sprinterski preizkušnji ni bil v stanju, da bi se lahko enakovredno kosal z najboljšimi. To tekmo je potreboval, da se bo lahko v nadaljevanju prvenstva sprostil, saj doslej zaradi vseh nevšečnosti v sezoni ni mogel trdo trenirati. Vsi fantje so začeli preveč rezervirano. Že po prvem krogu so si nabrali takšen zaostanek, kot so ga imeli na koncu. Morali bomo bolj napasti,« je tekmo ocenil glavni moški trener Uroš Velepec ter se optimistično ozrl k današnji zasledovalni preizkušnji s tremi Slovenci (Fak, Bauer, Janez Marič). »Imamo dobro izhodišče, saj lahko dobro napade tudi Klemen. V zasledovanju bo borba mož na moža, zato bo Jakov enostavno moral teči zraven. Problem prve tekme je bil, da je slabo razporedil moči. Skratka vsi verjamemo, da bo lahko še precej boljši. Tudi Klemen ima lepo priložnost, saj so spredaj razlike zelo majhne, zato gre pričakovati, da se bodo najboljši malce tipali, tako Klemen kot Jakov pa bosta lahko napadla iz ozadja.« Velepec je dodal, da Faka na treningih niso želeli preobremeniti: »Če bi ga, bi bil morda lahko na uvodni preizkušnji res malce boljši, a ga do konca prvenstva čakajo še štirje starti, na katerih bo imel lepe priložnosti za dober rezultat. V takšnem stanju, kot je, je imel na deset kilometrov še najmanj možnosti.« Kot vsi Slovenci se je Velepec priklonil velikemu Oleju, v nadaljevanju pa bil nekaj minut na voljo novinarju New York Timesa.

Bjoerndalen, ki je za dobro sekundo ugnal Avstrijca Dominika Landertingerja ter za pet sekund Čeha Jaroslava Soukupa, je postavil nove neverjetne mejnike. S 40 leti, ki jih je dopolnil konec januarja, je postal najstarejši zmagovalec posamične preizkušnje na zimskih olimpijskih igrah, osvojil je že svojo sedmo zlato kolajno na največji tekmi na svetu, skupno pa že dvanajsto. Do najuspešnejšega olimpijca vseh časov, rojaka Bjoerna Daehlija, ga loči še ena zlata kolajna. »Neverjeten je. Iz srca mu čestitam. Žal mi je, ker nisem bil vso sezono zdrav, da bi se lahko bolj potrudil, da Ole ne bi zmagal,« je sklenil Fak.