Mazejeva je na prejšnjih igrah v Vancouvru osvojila srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu, med šestimi medaljami s svetovnih prvenstev, od tega je osvojila dve zlati, si je dve priborila v superkombinacijah. V tej disciplini je bila srebrna lani v Schladmingu in dve leti prej v Garmisch-Partenkirchnu.

Mazejeva je po 'otipavanju' tokratne olimpijske smukaške proge na uvodnem treningu na naslednjih dveh zasedla peto in četrto mesto, na nobenem pa ni bila dobra na vseh odsekih. Sama je dejala, da je počasi sestavljala smukaški mozaik. Na svojem drugem treningu je bila hitra v zgornjem delu zahtevne proge, na tretjem pa je popravila napako iz spodnjega dela, vendar na vrhu izgubila skoraj sedem desetink, pa bila na koncu kljub temu med najboljšimi.

Massi: Tina ima pet priložnosti za medaljo

"Slalom bo tista disciplina, ki bo odločala o medaljah v superkombinaciji," je napovedala Mazejeva, ki slalomski trening opravila v soboto. "Na teh OI ima pet priložnosti, ne le eno ... Pomembno je tudi, da se Tina Maze dobro počuti," je boj za vrh napovedal vodja njene ekipe Andrea Massi.

Streetova med največje favoritinje šteje tudi Mazejevo

Američanka Picabo Street, je, sicer še pred presenetljivim razpletom v moškem smuku, napovedala, da bodo zaradi težavne olimpijske proge na igrah v Sočiju boj za medalje krojile izkušene tekmovalke. Pri tem je omenila svojo rojakinjo Julio Mancuso, Nemko Mario Höfl-Riesch in Tino Maze. Streetova je osvojila superveleslalomsko zlato na OI leta 1998 in smukaško zlato na SP leta 1996, v svetovnem pokalu pa je kot prva predstavnica ZDA dobila smukaška seštevka leta 1995 in 1996.

Kako visoko lahko posežeta Ferkova in Štuhčeva?

Na presenečenje računa Maruša Ferk. "Odlično se počutim, vreme je izjemno. V soboto smo izpustili smukaški trening in smo se posvetili le slalomu. Progo so dobro pripravili in sem bila zadovoljna s svojim smučanjem. Ustreza mi, da izpustim kakšen smukaški trening, vedno pa rada odpeljem zadnjega in popravim napake iz prejšnjih treningov. Najpomembneje pa je, kaj pokažeš na tekmi. Zame bosta pomembna nastopa v ponedeljek in sredo na smuku," je dejala Ferkova. Prav superkombinacija ji je prinesla največje uspehe na velikih tekmah. Na OI je bila 15. pred štirimi leti v Vancouvru, na SP pa je zasedla deveto mesto v Garmisch-Partenkirchnu leta 2011 in 11. v Val d'Iseru leta 2009.

Ilka Štuhec je imela po izjemni mladinski karieri, ko je osvojila naslova svetovne prvakinje v slalomu in smuku, v naslednjih letih veliko težav s poškodbami kolena. Tako je bilo tudi tik pred OI. "Poškodba kolena, s katero sem se ukvarjala pred odhodom na OI, je pozabljena. Na zadnjem treningu sem skušala odpraviti napake. Na prvem pa je bilo pri meni bolj kot spoznavanje proge pomembno, kako se bo odzivalo koleno po zadnji operaciji," je dejala Štuhčeva. Na OI še ni nastopila, na lanskem članskem SP pa je bila šesta v superveleslalomu in 19. v smuku.