"Ni bilo lahko, a vse se je izšlo perfektno. Imel sem tudi odlične smuči. Vsekakor je bila to moja najboljša tekma v sezoni," je po zmagi dejal Norvežan, ki je moral za razliko od Avstrijca in Čeha tudi po enkrat v kazenski krog.

Zmaga Norvežana, najstarejšega zmagovalca posamične olimpijske tekme v zgodovini, je bila še toliko večje presenečenje, saj nihče ni pričakoval, da se po kazenskem krogu še lahko poteguje za zmago. V podobnem položaju so bili namreč tudi sofavoriti Norvežan Emil Hegle Svendsen, Francoz Martin Fourcade in Rus Anton Šipulin, ki so prav tako morali enkrat v kazenski krog in blizu medaljam je bil na koncu le četrtouvrščeni Šipulin, ki ga je od brona in prve medalje za gostitelje ločilo 0,7 sekunde.

Fak zadovoljen in vesel, da je sploh v Sočiju

Na startu so bili tudi štirje Slovenci. Največja pričakovanja je imel pred tekmo Jakov Fak, ki je odlično opravil s strelskim delom preizkušnje, saj je zadel vseh 10 tarč, a je tokrat pri teku precej zaostal za najboljšimi, tako da je v cilj prišel s 33 sekundami zaostanka za zmagovalcem, ki je zgrešil en strel.

"Predvsem sem vesel, da sem sploh tukaj," je po tekmi slovenskim novinarjem povedal Fak in s tem opozoril na dolgotrajne zdravstvene težave pred Sočijem, o sami tekmi pa je menil: "Vedno imam visoka pričakovanja, morda višja, kot bi jih glede na stanje moral imeti. Enostavno se skušam potruditi po najboljših močeh. Danes morda nisem streljal tako hitro kot običajno, a to je povezano tudi s pripravljenostjo. Verjetno sem tukaj edini, ki je imel v sezoni toliko težav in glede na vse bi moral biti s tem zadovoljen."

Klemen Bauer je zgrešil dva strela in z zaostankom minute in sedmih sekund osvojil 26. mesto, Janez Marič je zaostal še minuto več in končal na 51. mestu, Peter Dokl pa je bil 72. (+2:46,6).

V nedeljo bodo v Sočiju v sprintu nastopila dekleta, kjer bo slovenske barve kot edina branila Teja Gregorin, v ponedeljek bo na sporedu moško zasledovanje.