"V času, ko je bitka za našo nacionalno državo že izbojevana, sedanjost pa na nas predvsem v obliki gospodarske krize naslavlja nove težave, je pomembno poskrbeti predvsem za to, da naše spoštovanje kulture in umetnosti ne ostane na zgolj deklarativni ravni," je opozoril minister.

Kot je pojasnil, se retorika krize rada sklicuje na to, da je treba v imenu varčevanja zamrzniti vse, kar se ne kaže kot življenjsko pomembno. "Ta retorika kulturo rada prikazuje kot nekakšno razkošje, rezervirano za obdobja prosperitete," je dejal.

Zato je, kot je povedal minister, prav v časih, kot je današnji, pomembno vsakič znova poudariti, da "kultura ni nekakšen modni dodatek, ki se mu lahko zlahka odrečemo, temveč gonilna sila človekovega razvoja, ki s svojim prispevkom spreminja našo družbeno resničnost in ki jo moramo podpreti, če si želimo sprememb".

Pozval je, naj nam letošnji kulturni praznik služi kot opomin na moč, ki jo imata umetnost in kultura. Kultura je odigrala ključno vlogo v marsikaterem zgodovinskem trenutku slovenskega naroda, zato je Grilc prepričan, da bo tudi v obdobju, ki prihaja, ključna nosilka ekonomskih in družbenih sprememb.

Od 170-letnici Zdravljice

Letošnja prireditev v Vrbi je potekala v znamenju 170-letnice Prešernove napitnice Zdravljice. Obiskovalci so lahko na starodaven način Zdravljico natisnili na poseben papir. Na voljo pa so jim bile tudi nova knjižica z Zdravljico v slovenskem in 26 tujih jezikih in 170 oštevilčenih steklenic, polnjenih z vinom beli pinot.

Vrbo je zaradi vremenskih razmer sicer letos obiskalo nekoliko manj ljudi kot običajno. Zaradi nevarnosti hoje po gozdu je bil odpovedan tudi tradicionalni pohod veteranov iz Radovljice v Vrbo, ki se ga vsako leto udeleži približno 300 pohodnikov. Prav tako tradicionalnega pohoda po poti kulturne dediščine pa se je letos udeležilo okrog 150 ljudi.

Kot je pojasnil žirovniški župan Leopold Pogačar, sta deževno vreme in naravna ujma, ki je Slovenijo prizadela v prejšnjih dneh, botrovala temu, da je v Vrbo prišlo manj ljudi. Toda tisti, ki so prišli, so tudi letos v Prešernovi rojstni vasi in v občini Žirovnica kot zibelki slovenske kulture doživeli pravi utrip kulturnega praznika.

Med ujmo so se izkazale kategorije kulture

"Čeprav je na prvi pogled videti, da je kultura v minulem tednu, ko je Slovenijo ukleščil leden oklep, stopila v ozadje in priznala premoč neukrotljivim silam narave, bi v resnici lahko rekli ravno nasprotno - v dneh ledene ujme se je ponovno izkazalo, da se ljudje, kadar nas narava stisne v kot, izkažemo z izredno solidarnostjo, strpnostjo in potrpežljivosti. To pa so kategorije, ki so v prvi vrsti kategorije kulture," je poudaril Grilc.

Minister se je po prireditvi v Vrbi odpravil na Brdo pri Kranju, kjer poteka sprejem za Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada. Kasneje si bo minister skupaj z nagrajenci v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj ogledal fotografsko razstavo Portreti Prešernovih nagrajencev 2014 avtorja Toneta Stojka ter v kranjskem gledališču odprl srečanje s Prešernovimi nagrajenci 2014 z naslovom Shod muz na kranjskem Parnasi.