Že prvi treningi so vsaj približno pokazali, kakšno je trenutno razmerje moči, kot pričakujejo slovenski tekmovalci, se na tekmi to ne bo bistveno spremenilo.

Janus: Razlike bodo majhne, brez telemarka in sloga ne bo šlo

"Tu je deset, 15 tekmovalcev, ki smo zelo izenačeni. Na tekmi ne bo dosti drugače, edino, če ima še kdo kakšne rezerve v opremi," je dejal eden slovenskih adutov Peter Prevc, podobnega mnenja pa je tudi glavni trener Goran Janus, ki meni, da bodo razlike izredno majhne in ne verjame, da bi imel kdo kakšne rezerve v opremi. "Edino, če ima kdo kakšen balon in bo jadral," je spet pokazal svoj smisel za humor Janus, nato pa se zresnil: "Ne, v to ne verjamem, če bi imel kdo kaj takega, bi to že na treningih pokazal, preizkusil. Potrebno bo dobro skočiti, ne samo daleč, pomemben bo tudi slog, brez telemarka ne bo šlo."

Damjan bolje skače zvečer

Janus tako optimistično pričakujejo kvalifikacije, v katerih, glede na videno na treningu ne bi smela imeti težav ne Jernej Damjan ne Jurij Tepeš. Še posebno to velja za Damjana, ki je bil na treningih zelo dober, boljši pa prvi dan, ko so bili na sporedu zvečer, kot bodo tudi kvalifikacije in tekma. "Danes mi ni šlo najboljše, a dopoldne imam vedno težave. Dopoldne imam vedno več težav z gibljivostjo kot popoldne, danes se tudi nisem najbolj naspal, a vemo, kdaj bodo najvažnejši trenutki olimpijskih iger," Damjanu današnji nekoliko slabši skoki od četrtkovih niso zlezli pod kožo. Drugače je s Tepešem, ki meni, da je zmožen priti med 30 najboljših, a zato mora popraviti napake, ki se mu pojavljajo.

Kranjca padci ne vržejo s tira, čuti pa nekaj bolečin

Janusa ne skrbi tudi zdravstveno stanje Roberta Kranjca, ki je v četrtek padel in se lažje poškodoval. "Roberta sem videl že velikokrat pasti. Še huje, kot je bilo to včeraj. A me zanj ne skrbi, on je stari maček, padci ga ne vržejo s tira. Dostikrat je po takih nesrečah začel dobro skakati, verjamem, da bo dobro skakal tudi tokrat. Tako kot sem prepričan za druge. Samo malo morajo dodati, če se bo trend vzpenjanja kakovosti skokov po treningih nadaljeval, ne bo težav. Robi pa bo pač malo več pri fizioterapevtu, že tako pa so vsi fantje veliko pri njem," nima pretiranih skrbi trener.

Več jih je imel včeraj in še danes zjutraj, ko se še ni vedelo, ali bo Kranjčan sploh sposoben skakati. "Prvo, ko sem se zbudil sem preveril, kako in kaj. Prvi občutki so bili dobri, ko pa sem se usedel na rob postelje, me je začela boleti leva noga. Natančneje, stegno in pa narastišče pod kolenom, kar je posledica udarca in je normalno, da boli, še posebno na dotik. A pri skokih me to ne moti, moti me le na rampi, ko si pritisnem na stegno. Bolelo me bo kakšen teden, toda bilo je že hujše. Sem skakal tudi s počeno ključnico in počenimi rebri," je dejal Kranjec in razložil, zakaj je padel: "Mogoče sem res želel preveč, vendar je bilo to stvar milimetrov. Enkrat se ti izide, drugič ne. V momentu, ko je bilo malo manj hitrosti, nisem začutil smučk pod sabo. Reagiral sem, zadaj so se mi skupaj zapele smuči, ko sem odmahal, sem po strani zarotiral. Če ne bi bilo zrnatega snega, ki ga izdelujejo v hladilniku, niti ne bi padel."

Napovedane spremembe vremena Prevca ne skrbijo

Prevc je zdravstveno brez vsakršnih težav, teh ne vidi niti drugje. Niti v spremembi vremena, domačini pravijo, da se bo pooblačilo. "Z vremenom se ne obremenjujem, niti ne spremljam napovedi, zato enostavno nimam časa. Bo, kar bo, če bodo slabe razmere, bo pač žirija odločila, kaj in kako. V glavi imam le željo, da napredujem iz skoka v skok. Včeraj sem hotel skakati na silo, a sem pravočasno ugotovil, da ne gre. Treba je iti korak za korakom, mogoče narediti enega nazaj, da bi lahko šel nato dva počasna naprej. S tem prideš z mirno glavo do napredka," je preudaren največji slovenski olimpijski adut.