Prireditelji iger so za začetek pripravili kratko predstavitev svoje velikanske države in tudi svoje abecede, ki so se jo lahko tujci na hitro naučili kar na stadionu; po prihodu častnih gostov, osrednji mesti sta seveda pripadli ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in predsedniku krovne olimpijske organizacije (Mok) Thomasu Bachu, pa se je začel tudi eden glavnih dogodkov večera.

V mimohodu se je predstavilo 88 držav udeleženk, rekordno število na dosedanjih zimskih izvedbah olimpijskih tekmovanj; po tradiciji je prva vkorakala na stadion Fišt grška ekipa. Nekatere ekipe so bile zastopane le simbolično z zgolj enim ali dvema predstavnikoma (največji aplavz so poleg domačih športnikov doživeli člani jamajške ekipe v bobu), športne velesile v zimskih športih pa so tudi na slavnostno odprtje poslale močne zasedbe.

Razingar popeljal Slovence v Fišt

Slovensko ekipo v prepoznavnih olimpijskih barvah naše države, beli, modri in zeleni, je na stadion popeljal Tomaž Razingar, kapetan hokejske reprezentance, tudi slovenska delegacija na stadionu Fišt pa je bila precej številčna.

Ruski prireditelji so želeli že s slavnostnim odprtjem, naslovili so ga Ruske sanje, pokazati, kakšnih bo naslednjih 16 dni v letovišču ob Črnem morju, vendar pa jim vsaj na začetku - simbolično ob 20.14 po lokalnem času - še ni šlo povsem po načrtih. Blesteči novi stadion še ni bil povsem poln, za nameček se jim je zalomilo pri tehnični izvedbi. Pri sestavljanju olimpijskih krogov se ena od snežink, narejenih iz lučk, namreč ni spremenila v krog, temveč je ostala kar takšna. Nekateri opazovalci so štiri olimpijske kroge in snežinko takoj hudomušno povezali z dogodki zadnjih dni, ko v Sočiju mrzlično dokončujejo olimpijski projekt in na marsikaterem področju še precej škriplje ...

Rusi so se oddolžili

A so se nato Rusi oddolžili s spektaklom, namenjenim 40.000 gledalcem na stadionu in milijonom pred televizijskimi zasloni po vsem svetu. Predstavitev Rusije je bila glavna tema vseh točk, lotili pa se jih z več tisoč nastopajočimi, predstavitvami na videozaslonih in s pomočjo barvnih luči. Pestro dogajanje so ob glavni glasbeni temi iz Labodjega jezera dopolnili akrobati, plesalci in baletniki, ki so med drugim uprizorili del Vojne in miru Leva Nikolajeviča Tolstoja, predstavitev pa se je prek ruske revolucije - simbolizirala jo je tudi velikanska parna lokomotiva - in sovjetskih časov industrializacije ter po skoku v vesolje končala v sodobnem Sočiju. Vmes pa ni manjkalo svetlobnih učinkov, Rusi pa niso pozabili tudi na eno pomembnih značilnosti zimske izvedbe iger, sneg, ki je v umetni obliki pri nekaterih točkah radodarno padal po stadionu. Po slavnostnem mimohodu ekip so se prvič povsem uradno predstavile še maskote teh iger; beli medved, snežni leopard in zajček.

Sledil pa je še klasični del vsake slovesnosti olimpijskih iger: govori predsednika organizacijskega komiteja iger Dmitrija Černišenka, ki je obljubil, da bodo njihove igre vsem po svetu ogrele srca, pa predsednika Moka Thomasa Bacha, ki je pozval udeležence iger k športnim bojem, spoštovanju olimpijskih načel in pravil ter obenem polaskal prirediteljem iger za velik napredek na športnem področju, pa tudi pozval politike po svetu, naj se zgledujejo po svojih športnikih; pa nagovor (tokrat zelo kratek) predsednika Putina, ki ima levji delež zaslug, da so igre prav v Sočiju in je tokrat zgolj izrekel stavek, da so igre uradno odrte, ter zadnji dejanji: prihod nosilcev olimpijske zastave ter plamenice z ognjem, ki je v zadnjih mesecih prekrižala vso Rusijo, bila tudi v vesolju in v globinah Bajkalskega jezera, danes pa je pot končala na stadionu Fišt.

Irina Rodnina in Vladislav Tretjak prižgala ogenj

Olimpijsko himno je zapela svetovno znana operna diva Ana Netrebko. Kot eno zadnjih dejanj in tudi sklepni vrhunce je sledilo še prižiganje olimpijskega ognja, še pred tem je olimpijsko prisego v imenu športnikov izrekel Ruslan Zaharov.

Olimpijsko baklo je na stadion kot ena zadnjih nosilk prinesla teniška zvezdnica Marija Šarapova, potem pa so se kot nosilci zvrstili še nekateri najbolj znani ruski športni junaki, Jelena Isinbajeva, Aleksander Karelin, Alina Kabajeva, Irina Rodnina in Vladislav Tretjak. Prav zadnja dva, trikratna olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju in trikratni olimpijski prvak v hokeju, pa sta imela tudi čast prižigalcev ognja: skupaj sta dvignila plamenico k vznožju žare ter zanetila ogenj, ki ne bo uganil do zaključne slovesnosti na tem stadionu čez 16 dni.