Soči je poseben, ker so zimske olimpijske igre v subtropskem območju, za nameček so številni objekti zgrajeni na močvirju ali v hudourniški dolini, zato je večina železnice do tekmovališč v hribih kar na stebrih. Glede lokacije je podobno, kot če bi v Sloveniji olimpijske igre organiziral Portorož, kjer bi bile dvorane za športe na ledu, tekmovanja na snegu pa bi bila v Postojni, na Razdrtem in Nanosu. Ni pa dvoma, da je Putin z razsipništvom v želji po uganjanju in presežnikih poskrbel za najdražje igre v zgodovini. Obenem letijo hude obtožbe zaradi brezbrižnosti do okolja, brutalnega odvzema zemlje in rušitve domov lokalnega prebivalstva, izkoriščanja delavcev na gradbiščih, ki niso prejeli plačila, in nazadnjaške politike do istospolno usmerjenih. Del držav je na nečednosti reagiral tako, da nekaterih najvidnejših politikov zahodnih držav ne bo na odprtje in ogled tekmovanj v Sočiju. A popolnega bojkota ne bo, ker je Rusija velesila z veliko prijatelji, številne države pa zelo ekonomsko, tudi Slovenija, odvisne od sodelovanja z njo, zato ob krivicah, ki se godijo, zamižijo na eno oko.

Zlasti pri stroških, ki so z začetnega proračuna 12 milijard dolarjev narasli na 51 milijard dolarjev, je veliko govora o korupciji. Politična opozicija v Rusiji je prepričana, da so ogromne količine denarja izginile na računih posameznikov, ki so povezani s Putinom. Domala vsi veliki športni dogodki v 21. stoletju so povezani s škandali in korupcijo. Podobno je bilo z zimskimi olimpijskimi igrami 2002 v Salt Lake Cityju, poletnimi igrami 2004 v Atenah in 2008 v Pekingu. Javnost je zgrožena ob odkritjih sistemske korupcije v Braziliji v povezavi s svetovnim prvenstvom v nogometu. Verjetno ne bo nič drugače, ko se bodo približevale poletne olimpijske igre 2016 v Riu de Janieru in svetovno prvenstvo v nogometu 2018 v Rusiji. Čeprav bo svetovno prvenstvo v nogometu 2022 v Katarju, svet že pretresajo zgodbe o izkoriščanju migrantskih delavcev, ki gradijo stadione. Ker olimpijsko gibanje in moderen šport poganja denar, je želja po zaslužkih pogosto z roko v roki z lumparijami in avtoritativnimi režimi.

A ob vseh težavah, ki so se zgrnile nad Soči, bodo v naslednjih dobrih štirinajstih dneh v ospredju vendarle zgodbe, ki jih bodo z uspehi ali neuspehi spisali športniki in športnice. Šport je vedno združeval. V nasprotju s politiki, ki nam krojijo vsakdanjo usodo, v športni areni ni blefiranja in skrivalnic, ampak dejansko vrednost in pripravljenost vsakega udeleženca razkrijejo štoparice, metri, število doseženih golov in zadetih tarč ter sodniške ocene za umetniški vtis... Za osvojitev kolajne je treba premagati vse tekmece. To uspe le redkim, saj je včasih treba premagati tudi samega sebe. Tisti, ki je iz pravega testa, postane olimpijski junak. Slovenska odprava ima v Sočiju kar nekaj adutov za najvišja mesta.